Bude jasno, místy srážky, občas zasněží a někde budou padat trakaře..

Že jste z takových předpovědí upřímě zmatení?

Nejste sami. Eskymáky při minulém lovu medvědů přepadla taková nečekaná vánice, že se rozhodli nic dál neriskovat a předpovědět si počasí sami.

Ale pozor, meteorologie je věda a to věda složitá. Zabývá se atmosférou, studuje její složení, stavbu, vlastnosti, jevy a děje v ní probíhající. Meteorologie je považována za část fyziky, proto je často chápána jako „fyzika atmosféry“ a je vyučována na matematicko-fyzikálních fakultách. Na mnoha univerzitách je meteorologie často vyučována jako součást věd o Zemi, což zohledňuje souvislost atmosféry s dalšími krajinnými sférami.

A protože je to tedy věda složitá, nesmíme se divit, že má i svůj světový den, který je právě dnes. Světový den meteorologie byl vyhlášen jako připomínka dne 23. března roku 1950, kdy vzniklo WMO - Světová meteorologická organizace. Československo bylo v té době jedním ze zakládájících členů. Právě tato organizace se stává zváštním odborem Organizace spojených národů pro oblast meteologie, hydrologie a další související fyzikální vědy. Tento den bychom mohli pro laickou veřejnost nazvat Světovým dnem počasí, neboť právě meteorlogie se počasím zabývá, neboť ovlivňuje náš každodení život a jsme na něm závislí. Eskymáci už to vědí a raději se počasím jen inspirují při své tvorbě:

image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image

 

Z historie meteorologie:

- Člověk je závislý na počasí od roku 5000 před naším letopočtem.

- Již v 5. st. př. n. l. byla vyvěšována tzv. parapegmata, která obsahovala i informace meteorologického rázu, hlavně o proudění („věž větrů“ v Athénách).

- V roce 64 n. l. upozornil Seneca na znečištěný vzduch v Římě.

- V období 1606-1607 Galileo Galilei a jeho žáci zkonstruovali první kapalinové teploměry

- Accademia del Cimento byla založena ve Florencii v letech 1657 - 1667 a dala popud k prvním systematickým meteorologickým pozorováním.

- V roce 1780 byla založena Societa meteorologica palatina, meteorologická společnost v Manheimu s 39 meteorologickými stanicemi.

- H.W. Brandes sestavil v roce 1820 mapu tlaku vzduchu, jednalo se o první synoptickou mapu.

- Po roce 1850 se rozvíjí synoptická metoda studia meteorologických dějů - vzniká synoptická meteorologie.

- Radarová meteorologie se rozvinula během 2. světové války.

- S matematickým modelováním počasí začal v roce 1946 John Von Neumann

- Družicová meteorilogie se rozvinula až ve druhé polovině 20. století.

 

Co všechno a čím vším meteorologie měří:

Měření dohlednosti:

- Trantmisometr - přístroj na měření dohlednosti na základě rozptylu světla v atmosféře. Využívá se v letecké meteorologii ve zprávách.

Měření srážek:

- Srážkoměr (hyetometr) - přístroj pro měření úhrnů srážek, obvykle za 24 hodin. Používají se srážkoměry s různou záchytnou plochou

- Ombrograf - registrační přístroj pro měření množství srážek

Měření teploty:

- Teploměry kapalinové, lihové, rtuťové, beckmannův teploměr, kontaktové, bimetalové, nebo odporové teploměry,pyrometry, akustické teploměty, a nakonec termografy.

Měření tlaku:

- Aneroid - kovový tlakoměr, pracuje na principu deformace kovové krabičky (vidiových dóz).

- Rtuťový tlakoměr (staniční) - kapalinový tlakoměr

- Barograf - registrační přístroj zaznamenávající změny tlaku, používá aneroid.

Měření větru:

-Anemometr - přístroj pro měření rychlosti a popřípadě i směru větru. Potom se nazývá anemorumbometr, anebo anemometrické dvojče.Vždy jsou to pak přístroje distanční, čidlo- anemometr a směrovka zpravidla ve výši 10m nad zemí, výnos - ukazatel rychlosti a směru větru v místosti. Přenos z čidel na výnos může být mechanický, elektrický, pneumatický.

Měření vlhkosti:

Hygrometrické metody - využívá změny média v závislosti na relativní vlhkosti.

- Elektrické metody - měření relativní vlhkosti elektrickým převodníkem je obvykle založeno na změně kapacity kondenzátoru. Změnou vlhkosti se mění elektrické vlastnosti polymeru.

- Psychrometrická metoda - princip je založen na úměrnosti psychrometrického rozdílu teplot „suchého“ (ts) a „vlhkého“ (tv) teploměru, který je úměrný rozdílu napětí Ev nasycených par při teplotě tv a skutečného napětí par e, dělenému barometrickým tlakem pb, kde A je konstanta.

Měření výšky a základny oblačné vrstvy:

- Ceilometr - přístroj na měření výšky základny oblačné vrstvy. Využívá se v letecké meteorologii ve zprávách.

Měření záření:

- Slunoměr - přístroj určený pro měření trvání slunečního svitu.

FOTO: Výrobky členů IGLOO GANGU - pro vaše potěšení.

Za IGLOO GANG image