Podobně jako ocet, jedlá soda nebo třeba citron, i lak na nehty může být překvapivě všestranným pomocníkem.

Jak ho lze použít:

Označte si s ním správnou teplotu vody ve sprše.

Spravte si s ním sítě proti hmyzu. Stačí, když na malé trhlinky použijete trochu bezbarvého laku.

Ochraňte šroubky před rzí. Stačí na ně nanést trochu bezbarvého laku. Zabráníte tak nejen jejich zrezivění, ale také jejich uvolňování.

Zakryjte drobné škrábance na autě. Vyplňte škrábanec lakem na nehty v odpovídající barvě. Ochráníte tak poškrábaný lak proti dalšímu poškození.

Ochraňte poškozené čelní sklo u auta. Zaparkujte auto ve stínu, naneste na prasklinu trochu bezbarvého laku z obou stran (zevnitř i zvenku) a počkejte, až lak zaschne. Prasklé sklo by tak mělo ještě nějakou dobu vydržet.

Chraňte Vaši citlivou pleť. Pokud máte alergii na kov, ale chcete i přesto nosit džíny, naneste lak na nehty na veškeré kovové části, které Vám způsobují alergickou reakci (vyrážku, zarudnutí...). Hodně lidí pro tento účel používá bezbarvý lak, ale když použijete lak barevný, je pak snadnější určit, kdy je nutné kovové části znovu přelakovat. A funguje to i na šperky!

Zabraňte tomu, aby bižuterie zabarvila Vaši pokožku. Pokud máte nějaké levnější šperky, nejspíš máte zkušenost s tím, že mohou po nějaké době začít reagovat na styk s pokožkou a získat zelené zabarvení. Abyste tomuto předešli, naneste na šperky vrstvu bezbarvého laku. Ty pak vydrží déle krásné.

Zabraňte ztrátě uvolněného knoflíku nebo natržené tkaničky. Když si všimnete uvolněného knoflíku, naneste malé množství bezbarvého laku na párající se niť, aby knoflík vydržel na svém místě, než ho budete moct znovu pevně přišít. Podobně můžete zachránit párající se tkaničku.

Zabraňte uvolňujícím se šroubkům u brýlí. Stačí nanést trochu laku na šroubky poté, co je utáhnete. Vydrží tak utažené mnohem déle.

Uchovejte důležité cedulky. Cedulky se mohou časem ošoupat a text může být pak hůř čitelný. Pokud nechcete nebo nemůžete cedulku zalaminovat, použijte bezbarvý lak, který cedulku ochrání proti rozmazání nebo odření.

Zajistěte obálku proti rozlepení. Stačí nanést trochu bezbarvého laku na chlopeň a přitisknout. Když lak zaschne, není možné obálku rozlepit ani nad párou. Lak můžete také nanést na adresní štítek a ochránit ho tak proti poškození vodou.

Označte si klíče. Použijte různobarevné laky na odlišení klíčů.

Znáte ještě nějaké další chytré tipy, jak použít lak na nehty?

(Přeloženo z Aj, zkráceno a upraveno - zdroj; ilustrační foto © dorotac)