Několik lidí mi říkali, že sice  jim se libí moje obrázky, ale nemůžou pochopit tuto techniku a nemají představu, jak se to vůbec dělá. Proto jsem se rozhodla, že ukážu jak vlastně vzniká moje grafika na skle.

Přepracovala jsem jeden starší námět a nakreslila předlohu:

Sklo odpovídajícího  rozměru jsem odmastila Jarem a důkladně umyla vodou a vysušila. Teď na nej nesmím sáhnout prsty, protože jinak by tuš špatně se přilnula:

Nanáším tuš, ředěnou trochou vody...:

... a pak rychlé velkou houbou tamponuji po celé ploše skla, aby vznikl rovnoměrný šedý film:

<!--break-->

Takhle připravené sklo položím na nakreslenou předlohu. Používám různé velikosti štětečky, jehly, zasázené v dřívko, párátko, dřevěnou paličku, malinkatou houbičku:

Obkreslím...:

...ztmavím potřebná místa...:

 ...a začíná moje nejoblíbenější  fáze - škrabání, rýhování, rytí do tuši :)))))) Pokud chci vyškrabat větší plochu s hrubší kresbou, používám párátko a paličku. Na jemnější kresbu přichází jehla...:

 

 

Během práce často otáčím sklo a kladu přímo na papír, abych mohla zkontrolovat kresbu, protože škrábu na skle, opřeném o něco - tak je lepé vidět, ale zároveň to vypadá jemněji, než ve skutečnosti. Kontrola: 

 

Pokračuji...:

 

 

 

...a je to!:

Teď přichází druhá fáze - malování barvami:

 

...otočit a zkontrolovat: 

 

...pokračuji...:

Občas maluji a la prima, ale často malování zabírá několik dní. Jedné vrstvy musejí uschnout, pak na něj ložím další a tím vznikají různé efekty a odstíny. První vrstva trochu prosvítá, někde  záměrně nechávám škvíry, které později překryji jinou barvou:

   

...a je to! 

 

 

Teď musím počkat až obrázek úplně uschne, potom nechám ho zarámovat a vystavím ve svém obchůdku na fléru:))) Při rámování  dávám pozor na barvu pozadí - na bílém podmalba nepěkné prosvítá, tmavý naopak sjednotí a dodá víc hloubky.

Celý obraz podle velikosti maluji průměrně týden, ale není to pravidlo. Například Pomluva ( můžete vidět v mém zboží ) vznikala nejdéle - celý rok. A nejrychlejší malý obrázek  byl hotov technikou a la prima za 20 minut :)))) , ale to byl vzácný rekord. 

Tady jsem ukázala jenom jednu možnost grafického zpracování, variant je hodně, ale to už někdy příští:))))....