Jak františky na svět přišly….

 

Začnu pohádkou, ovšem ne mojíJ. Jedná se o nádhernou pohádku Boženy Němcové „Jak Jaromil ke štěstí přišel“. Tato pohádka je plná kouzelných éterických bytostí a nás inspirovala k pojmenování našich františků. Jaromilův otec v pohádce je totiž uhlířem a jmenuje se Matěj. Manželovo příjmení je Matějka a co ho znám, všichni kamarádi mu jinak, než Matěji, neřeknou. No a uhlířské řemeslo, které dnes už skoro vymizelo, naši rodinu prostřednictvím mého muže nějaký čas živilo. J

Díky tomuto řemeslu jsme také měli možnost se seznámit s výrobou františků a jejich vůně nám tak učarovala, že naše spotřeba byla stále větší. Rozhodli jsme se, že si je budeme sami  vyrábět a přebytky jme začali  před vánoci rozdávat jako dárky přátelům. Jejich obliba začala stoupat a s tím i naše výroba. V roce 2008 jsme získali ocenění „Výrobek Rakovnicka“ a snažíme se udržet vysokou kvalitu našeho produktu, který náš region prezentoval i na několika zahraničních akcích.

 

Rádi bychom přidali něco bližšího k historii jejich výroby, ale zatím se nám toho mnoho nepodařilo vypátrat. Když u nás Česká televize natáčela o františcích do Toulavé kamery, začali jsme více pátrat. Nemáme to ověřené, ale soudíme, že františky navazují na staré tradice dávných obyvatel našeho území, kteří různá vykuřovadla používali při rituálech a léčení. My je máme spojené již jen s vánocemi a to zřejmě souvisí s betlémy. František s Assisi jako první v kostele sestavil živý betlém a spousta následovníků v tom pokračovala. A samozřejmě i církev při svých obřadech používá vykuřovadlo s vůni kadidla, které je obsaženo i ve františcích. Bohužel, císař Josef II. Nakonec betlémy v kostelích zakázal, že je to příliš světské. V té době zřejmě vznikla naše tradice výroby malých domácích betlémů, ke kterým tu pravou „kostelní“ vůni mohly zajišťovat právě františky.

 

Vůně kadidla, která je pro ně typická, se tak přenesla z chrámů i do rodinných příbytků. Kadidlo neboli olibanum bylo jedním z darů, které přinesli tři králové nebo spíše mudrci právě narozenému Ježíškovi. Byla to tudíž veliká vzácnost a to je spojeno s tím, že má hojivé účinky jak na tělo, tak na duši Další důležitou součástí, která zajistí rozvonění kadidla ve františku, je rozemleté dřevěné uhlí. A to nesmí být ledajaké, ale pouze z lipového dřeva, které má nejčistší hoření a nepřidává k vůni kadidla žádnou rušivou vůni. Pro obyvatele českých zemí má však lipové dřevo ještě další, dost důležitý význam. Lípa, jak známo, je českým národním stromem. který je zasvěcen mocnému Archandělu Michaelovi, jenž je naší krásné zemi velikým, ale i náročným ochráncem a tak si s každým zapálením františka můžeme tuto ochranu připomenout. V čem nám ještě může kadidlo pomoci? Uklidňuje nervové napětí, uvolňuje a pomáhá revitalizovat stresem přetížený organismus. Dokáže zahnat nespavost i úzkost a zklidnit myšlenky před meditací. Uvolňuje dýchání při bronchitidách a zmírňuje bolesti hlavy. Odlehčuje nervové soustavě a obnovuje buňky lidského těla-ve formě mastí hojí a omlazuje. 

 

No a tady už si můžete ve stručnosti prohlédnout, jak probíhá jejich výroba…

 

Nejdříve se musí natěžit lipové dřevo...

 

pak se z něj vypálí dřevěné uhlí. Takhle se to dělalo dříve...

 

a takhle nyní....

 

no a tady už se z rozemletého uhlí a dalších přísad tvarují františky, které se pak suší na sluníčku a nebo na kamnech