Vítejte na mém blogu o tom, jak si vytvořit kabelku stylem Candy Bag.

 

Co to je Candy Bag Styl?

Candy Bag ( angličtině Candy Wrapper) je styl vytváření různých doplňků (náramků, opásku, taštiček a kabelek) z poskládaného papíru polepeného izolepou pro lepší výdrž. Původně se tento styl používal na obaly od bonbonů a sladkostí (odtud Candy), ale dnes už mnozí vyrábějí kabelky z novin, časopisu, balícího papíru apod. Já sama vyrábím z ručně malovaného normálního bílého A4 papíru.

 

Jak začít?

Než se vrhnete na kabelku, měli byste si zkusit skládání papíru nanečisto, například si vytvořit náramek. Až budete mít základní techniky "v malíku", můžete se vrhnout na kabelku.

Základem každé Candy Bag kabelky je papír (popř. noviny, balící papír, obaly od bonbonů sušenek, čajových sáčků, prostě co vás napadne), izolepa, budete také potřebovat nůžky a pravítko, popř. barvy (záleží na vás - vodovky, tempery, barva ve spreji, prostě co je vám milé).

 

Krok 1: Příprava dílků

Nejdříve si připravíme všechny dílky. Na kabelku z obrázku (rozměry 30 x 27 x 8) budeme potřebovat cca 510 kousků papíru velikost 7x15 cm. Kousky si připravíme podle libosti (nabarvíme, natiskneme,...). Stačí samozřejmě jen z jedné strany, která bude vidět. Na tento kousek papíru nalepíme izolepu (většina izolep má šíři 5 cm, takže pokud umíte dobře počítat, na mé kousky to nevychází. Nevadí!! Protože papír skládáme, vůbec nevadí když není papír celý pokrýtý; musíte jen dbát na to, aby byla pokrytá hlavní část papíru, tj. polovina nabarvené strany podélně kolem prostředka (až papír poskládáte, tak vnější dvě čtvrtiny (u okrajů) se založí dovnitř papíru a nebudou vidět).

Následuje set obrázku, ke kterým dám stručný výklad:

Papír polepený izolepou přeložte napůl podélně. Rozložte a přehněte okraje k naznačené půlce papíru (Obr. 3). Poté přehněte zase napůl tak, že vám vznikne pruh 1/4 původní delky. Přeložte zase napůl, okraje přeložte k naznačené půlce a stiskněte. Máte hotovo - teď ještě dalších 509 kousků!!

image image image image image image

Pokud jste nepochopili, jak se papír skládá, nezoufejte - můžete navštívit stránky paní Brýdové (odkud jsem se učila i já) a tam je to všechno pěkně vysvětlené, s obrázky i videi (http://www.brydova.cz/techniky/7-techniky/792-papirove-kabely-candy-bag-i-)

 

Krok 2: Skládání dílku dohromady

Když už máme všechny kousky papíru pečlivě poskládané, začneme je dávat dohromady.

image image

Všimněte si, že jedna strana je taková pěkná, jen s jedním záhybem na každé straně, kdežto "ošklivá" strana má záhyby 2 na každé straně.

Vezměte si dva kousky. První si k sobě natočte tak, že "zobáčky! směřují nahoru a "pěkná" strana směřuje doprava. Vezměte druhý kousek, otožte si ho "ošklivou" stranou nahoru a prostrčte ho prvním kouskem. (na ukázku mám 3 obrázky, snad to pochopíte).

image image image

Máte dva kousky v sobě? Jdeme na třetí. Jak vidíte na posledním obrázku, jsou mi vidět zase jne ty pěkné strany u druhého kousku. Tou budeme prostrkávat třetí dílek. No a pak už je to pořád stejné!

image image image image image

Uzavírání kruhu

Abyste mohli kruh uzavřít, potřebujete mít vždy sudý počet dílků poskladaných v obě. S lichým počtem se kruh uzavřít nedá! A jak na to? Až dokončíte celou řadu, tak vám na konci zbyde nepřipojený dílek. Povytáhněte záhyby ven a ohněte je tak jak na obrázku. No a potom je jednoduše (no, jednoduše, někdy to jde pěkně ztěžky!!) vložte do záhybů prního dílku v řadě. Více na obrázcích.

image image image image image

Krok 3: Sešívání řad

Nejdříve si pojďme říct kolik těch řad budeme potřebovat. Na tašku jako jsem dělala já z obrázku budete potřebovat kolem  510 dílků, každá řada tedy bude mít 52 dílků. Celkem bude řad 9 plus jedna necelá řada tam, kde budeme dělat ucha (tam uděláme dvě kratší řady, každou 18 dílků).

A jak řady sešíváme? Nejjednodušší je začít odshora, dnu se dělá snáze pokud už máte více řad spojených dohromady. Nejdříve vám tedy ukážu základ sešívání řad.

Navažte si dostatečně dlouhou nit a pokud možno použijte bavlnku místo niti, protože nit by vám mohla papír rozřezat. Já jsem si také udělala místo jehly takové udělátko z telefonní karty, z kterým se řady prošívají jako po másle. Nemusíte si nit navazovat 3m dlouhou, nebojte, budete ji moci později nastavit!

Já jsem začínala sešíváním dna, ale doporučuji se nejdříve sešít několik řád dohromady a až potom sešívat dno. Zkoušela jsem to tak u jiných kabelek a bylo to mnohem jednodušší.

Sešívání řad je mnohem jednodušší než sešívání dna. Vezměte si dvě řady a přiložte je k sobě tak, že dílky jdou pokaždé jiným směrem, ne tím stejným směrem (tak jako na obrázku). No a pak už jen prošíváte zig zag. Snažte se nit utahovat (já ji na obrázku utaženou nemám, to proto aby to bylo lépe vidět pro vysvětlování). Tím, že nit protahujete mezi dílky zig zag, tak se nit ztratí, není vůbec vidět.

image image image image image

Sešívání dna:

image image image image image image

Sešívání rohů je asi nejtěžší na celém sešívání, protože za prvé k sobě dílky nepasují zig zag jako při sešívání řad, takže musíte pršívat různě kolem dokola; těžké je to také proto, že je na každém konci jeden dílek, který nepasuje. Ten musíte zohnout a zastrčit dovnitř tašky, kde nebude vidět. Snad je to na obrázcích vidět lepší než to vysvětluji já :-)

Krok 4: Ucha

Když už máme sešitých 7 řad, přiděláme jednu řadu kde budou ucha. Tuta řadu vyrobíme tak, že nespojíme všech 52 dílků, ale jen 18 a 18 dílků. Konce těchto řad nejsu dodělané, protože je nespojujete dohromady, takže vám na obrázcích ukážu co s tím aby to vypadal hezky a aby dílky vypadaly dodělané.

Připravte si dva dílky, které rozstřihněte na půl a přeložte jako normální dílek tak, že okraje jsou složené doprostřed dílku. Vzniknou vám tak 4 malé dílky. Ty složte do nespojených dílků na koncích obou 18 dílkových řad.

image image image image image

Tyto dvě krátké řady přišijeme ke zbytku kabelky. Musíte si dát pozor, abyste mezi řadami vynechali dost místa které budou sloužit jako ucha. No a potom přišijete další dvě řady (dvě řady prto, aby vše lépe drželo pohromadě) navrch a máte kabelku hotovou!

Výsledek je takovýto:

image image