Protože mě (potažmo i Karla) hodně lidí, kteří mají rádi pedig, prosí o obrázkové návody, pustila jsem se při dokončování zakázkového koše do focení výroby držadel, uch, či oušek, jak  kdo chcete. Sklátila mne chřipka, tak omluvte, prosím, někdy nevalnou kvalitu fotografií, nějak se mi moje milovaná Minolta klepala v rukách (do jedné je opravdu těžká).

Ale k věci - nachystáme si výplň-u menších uch to bude pedig 4-6mm, u velkých,jako třeba u tohoto podnosu, používám 8mm, vždy je to podle velikosti celého koše a jeho požadované nosnosti. Dále 2 delší pruty pedigu tloušťky 2.25mm, šídlo a štípací kleště nebo zahradnické nůžky. Výplň i pruty si předem namočíme.

Výplň sestřihneme z boku  do šikma na požadovanou délku-řezná strana bude otočena směrem do koše tak, aby šla dobře zasunout do výpletu. Šídlo  poměrně brutálně zapíchneme do zavírky a výpletu  v místech, kde chceme mít držadlo (dáváme pozor, abychom  nepropíchli pruty a šídlo šlo mezi ně) a výplň podél něj zasuneme na místo. Totéž uděláme s druhým koncem a druhou výplní naproti - tady je třeba dávat pozor, aby ucha byla opravdu naproti sobě.

Teď přijde na řadu omotávání. Podél výplně na jedné straně zasuneme do výpletu  prut 2.25mm a začneme ji spirálovitě ovíjet. Snažíme se přitom o pravidlenost, která nám v dalších krocích pomůže omotat ucho tak, aby vypadalo úhledně. Na druhé straně prut za pomoci šídla vytáhneme ven z koše ( je jedno zda dovnitř či ven, ale mělo by to být pokaždé stejně  a na každé straně ucha stejně). Totéž teď uděláme s druhým nachystaným prutem-zapíchneme ho podél výplně u vytaženého prutu a kopírujeme již hotové spirály zase na druhou stranu.  

A pokračujeme stále dále tak dlouho, dokud nejsou mezery mezi jednotlivými otočkami úplně vyplněné. Poslední omotávání jednotlivými pruty by měla končit naproti sobě - tzn. každým prutem uděláme stejný počet kroků tam a zpět. Protože pruty na spodní straně mají  samozřejmě méně místa než nahoře, pomáháme si při dokončování šídlem tak, aby ucho bylo opravdu hladké, nikde se pruty nekřížily a krásně se nám skládaly vedle sebe - u  malého koše to ani nepoznáte, ale u velkého, do kterého dáte těžký náklad, by vás potom nepravidelnosti tlačily do dlaně.

Na závěr si proutky sestřihneme do špičky na rozumnou délku (asi 30cm) a ucho začistíme - asi 4-5x omotáme těsně u zavírky odspodu nahoru. Konec zastrčíme s pomoc šídla skrz omotávku a utáhneme.

A takhle by mělo na závěr ucho vypadat.  Není to jediný způsob, jak  ho zhotovit, ale tento má několik výhod-hodí se i na menší věci, je jednoduchý a držadlo má poměrně velkou nosnost - výplň ke koši v podstatě přišijete, proto nehrozí, že byste ho mohli vytáhnout.

Kompletně hotový koš najdete zde a zde důkaz, že nosnost mají opravdu dobrou (na provedení radši nehleďte, je to už pár let stará fotka)- kočička váží asi 5 kg.