JAK SE DĚLÁ BOTA 

Každý pár pocházející z mojí dílny , je svým způsobem originál.

Vždy a na každý pár – na každou nohu – vymodeluji pomocí starých ševcovských norem, papírovou šablonu, podle které vykrojím nožíkem z kůže díly svršku obuvi. Papírový model upravím i na podšívkové části boty. Vše krájím ručně - kůži, plátno, kožešinu…

Na jednoduchý, vysoký pár je potřeba průměrně asi 10 vrchových dílců, 8 podšívkových dílců, 8 mezipodšívek. Dále vyztužení špice – tužinka, vyztužení paty – opatek. To vše jsou vrchové a podšívkové dílce.

Tyto části se po okosení, zaklepání hran (aby Vás nic netlačilo), našití lemovek, pomalu sešívají k sobě. Zde jsou používány staré šicí stroje ze Snahy a po různých ševcích. Máme jich asi 5 a každý šije nějak jinak - jiným stehem, šijí různou tloušťkou nitě, umí ušít různou vzdálenost od podešve, některé samy okrajují přebytek materiálu ….

Po sešití všech vrchových dílů,přechází polotovar do rukou „spodkaře“ . Nyní nastává rozhodování o způsobu - technologii – dokončení spodku obuvi. Nejpoužívanější způsoby -- lepená obuv, šitá obuv (-rámová,flexiblová, 2nebo3 krát šitá).

Nejdříve  musím upravit – naložit – kopyto, podle odebraných mír. Každé kopyto – pravé i levé se upravuje zvlášť. Nalepují se na ně různě silné vrstvy spec.kůže tak dlouho, až objemově a tvarově odpovídá Vašemu chodidlu. V opačném případě – u nohou s malým objemem - se kopyto obrušuje a tak vlastně ničí. Nová kopyta se objednávají dle potřeby, nebo na přání zákazníka. Lidé s nadměrnou , nebo malou velikostí chodidla, si kopyto zakoupí - to zůstane jejich majetkem - a boty se mohou „vesele „ šít dál. U luxusní obuvi je vlastní kopyto základem kvalitní, padnoucí a velmi dobře vypadající obuvi.