To bylo tak. Ušila jsem deku mořskou a paní, která si ji koupila, k ní chtěla ještě tašku. No jasně, když se blíží léto. Pustila jsem se do kreslení šablon, protože ty použité na deku jsem nenašla. Vystřihla jsem koníka a kde se vzala, přiběhla má dcera Amálka, co to dělám a proč.

 

 

Vysvětlila jsem jí, že stříhám nové šablony a ona hned, jestli jí je půjčím, že je musí vyzkoušet. Nic neobvyklého. Pomohla jsem je přidržet a ona začala obkreslovat. Mezitím mne napadlo oprášit starou olíbenou techniku se zapouštěním barev, což ona v tu chvíli netušila.

Tak jsem ve skřínce v kuchyni (kde by asi měly "standartně" být příbory a sváteční nádobí:-) vyhrabala staré temperky, klovatinu, našla jsem si dekorační lepidlo se třpytkami...

A pustily jsme se do díla. Předkreslené tvary na papíru jsme pokryly neředěnou klovatinou, do které jsme po kapkách zapouštěly barvy. Jasně že jsem jí v encyklopedii ukázala, jakou barvu ty mořské potvory ve skutečnosti mají a ona se jich docela držela. Koník dohněda (hrály jsme si s různými odstíny hnědé a všímaly si, jak se rozpíjí a mění, jak se plocha rovnoměrně zaplňuje), hvězdice dooranžova. Podobně přišla na řadu další zvířátka. Když to bylo hotovo, pustily jsme se natírání plochy.

Tady vypomohl tatínek, nejprve "malovali" čistou vodou a velkým štětcem na velký papír vlny, pak míchali tempery. Modrá a světle modrá a vlnili a vlnili, až bylo moře zcela mořské.

Nakonec vše muselo uschnout a aby Amálka nemusela číhat nebo proces urychlovat fénem, vyrazili jsme ven na kola. Přijeli jsme sice skoro zašera, ale Amálka se nedala odbýt, musela MOŘE dokončit! Vystřihla všechny mořské potvory (s koníkem pomohl taťka) ve svých 4,5 letech s manikurníma nůžkama sama:-)

Pak to nalepili a Ami domalovala oči... a hvězdu lihovou fixou. A ta třpytivá ozdoba přišla na řadu následující den.

Tu sobotu nám ta mořská tématika vyšla báječně, protože naše rybka Zvyklička, která s námi bydlela přes rok v kulaté sklenici, dostala kamarádky. Takže jí Amálka ještě přidala další kamarády...na obrázku...

Měla z toho všeho obrovskou radost a já samozřejmě také, protože věci do sebe zapadly, jak měly:-)

Letní MOŘSKÁ taška už je také ušitá... a čeká na zabalení a odeslání. A protože nedělám nic polovičatě, nabízím i jednu navíc k prodeji...