Pokud vás láká focení aktů, možná využijete některý z následujích tipů. 

Nejprve potřebujeme modelku nebo model. Kupodivu to není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Osvědčilo se mi poptat se kamarádek nebo zkusit hledat modelky na webu.  Je důležité ujasnit si předem, co vlastně budete fotit. Polozakryté tělo v prádle na mě třeba působí mnohem vyzývavěji, než jednoduchý akt. Ale je mnohem snažší najít modelku ochotnou fotit se v sexy  prádle, než pro decentní fotografii nahého těla. 

Před samoným focením si ještě jednou v klidu proberte, co se bude dít. Také je dobré, nechat si podepsat papír, kde specifikujete co se fotí, jestli se snímky smí užívat pro výstavu, prezentaci an webu, prodej jednostlivých tisků, reklamu.. Ale i to jak je smí užívat model/modelka.  Ušetří to pozdější starosti s vystavováním. 

V místě kde fotíte by ideálně mělo být teplo :). Setkala jsem se s tím, že někdo doporučuje panáka na kuráž, ale já se tomu radši vyhýbám. Připadá mi to čistší, než abych pak přemýšlela, jestli modelka s něčím souhlasila, protože byla pod vlivem alkoholu nebo prostě jen chtěla. 

Aby si fotograf ušetřil práci s pozdější retuší, je dobré vyvarovat se otlakům od prádla. Což se dá udělat tak, že řeknete modelkce aby si na sebe vzala volnější oblečení nebo ji po příchodu necháte převléct do županu. Uvaříte si čaj a jednoduše počkáte. 

Po zpracování fotografií je modelce vždycky ukážu. Kdyby měla proti některé námitky, tak se o tom můžeme spolu bavit, když se přesvědčit nedá tak konkrétní snímek z veřejné prezentace jednoduše vyškrtnu. 

Doufám, že někomu tyhle tipy kolem focení aktů třeba pomohou, případně se podělíte o svoje postřehy a postupy. 

Šárka