Jak se peče chleba - o pekařství celkově

Speciální pícky na chleba stávaly ještě v polovině dvacátého století po venkovských chalupách – našly se i lokality, kde takovéto pícky byly budovány kousek za vsí – a chleba se zde pekl společně pro několik domácností. Tak tomu bylo například v okolí Jindřichova Hradce.

 

zobrazená chlebová pícka by se měla nacházet v Lenoře na Šumavě


v Brně byl vyhlášený například Bystrcký chléb - ovšem z dřívějších časů, kdy chleba pekl téměř podomácku

 

Ipečení chleba se z původně domácí zálažitosdtí stávalo záležitostí řemeslnických cechů, a poslé nastalo i zprůmyslnění oboru pekař - ve městech se budovaly velké průmyslové pekárny.

Když už bylo zmíněno Brno, tak  vyhlášený byl  například Heršpický chléb z poměrně velké a moderní pekárny v Horních Heršpicích

vojenská pekárna v Brně při ulici Veveří


na obrázku níže jak fungovala průmyslová pekárna

Z mnoha dalších průmyslových pekáren může být zmíněna alespoň již zaniklá vojenská pekárna mezi ulicemi Veveří a Pekárenská. 

Zobrazeny jsou navíc i sušenky SAO z Austrálie...

 

rozcestník potravinářství

Pravidla moštárny a jak funguje cukrovar - Blog iDNES.cz

pivovary

Blogeři iDNES v Praze Na Verandách - rozcestník na téma Praha a pivovary - Blog iDNES.cz