Po delší době Vás vítám u svého blogu. Protože jsem při malování výjimečně přemohla lenost a skenovala jednotlivé kroky, mohu Vás (tentokrát i poměrně podrobně) seznámit s tím, jak vypadá můj tvůrčí postup (a že nikdo není neomylný, já nejméně :)).

Na začátku je u mě vždycky skica, tenhle krok zůstává stejný, ať maluju nebo kreslím. Skicu kreslím na obyčejný papír, který se používá do tiskárny, protože ji vždycky mnohokrát gumuju a upravuju a tím bych si samozřejmě poničila akvarelový papír.

Tady už se finální podoba skici (hnusně to vypadá takhle napsané, že? Ale je to pravopisně správně :D) nachází na akvarelovém papíře. Linky tu jsou mnohem čistší, ovšem všechny detaily zůstaly zachovány.

A začínám malovat (aneb konečně se děje něco zábavného). Pozadí volím velice jednoduché, protože vím, že hlava páva bude dost detailní a nechci od ní žádným způsobem odtahovat pozornost. Zároveň vybírám teplé barevné tóny, aby na nich tmavě modrý páv pěkně vynikl. V téhle chvíli jsou na obrázku dvě vrstvy barvy (žlutá a žlutější :)). 

Tady už je hotové pozadí, přibylo více žlutých, nějaký ten okr a podobně, to asi nemá smysl dopodrobna rozepisovat :) Každopádně, ačkoliv se tváří nenápadně, je na něm asi osm vrstev barvy. Naštěstí používám papír, který si s tím umí hravě poradit. Začínám také pracovat na oku, které má obdobnou barvu jako pozadí, jednak proto, aby s ním nějakým způsobem páv korespondoval, jednak proto, že se mi žluté oči u ptáků líbí a tak vesele ignoruju fakt, že páv má v reálu oči hnědé :) Na skenu to není dostatečně dobře vidět, ale lesk v oku (a taky zobák) je zakryt pomocí maskovací kapaliny.

Páv se začíná vylupovat, i když zatím vypadá jako navlečený v neoprénu :) Jediná věc, která je skutečně hotová, je jeho oko - a to za pomoci stejných barev, které jsou užité na pozadí, plus fialové na zvýraznění stínů. Na páva jsem použila krásnou světlou modrou barvu a udělala mu na zádech ošklivý flek - tedy ne záměrně, barva mi zaschla, než jsem ji stihla rozetřít všude a pak to takhle dopadá. Protože ale vím, že výsledek bude mnohem tmavší a flek tímpádem přemaluji, vůbec mě to netrápí. 

Začala jsem také pracovat na tom nejdůležitějším - na pírkách. Pírka obvykle maluju pomocí rovnoběžných čáreček, které jsou vždycky tmavší a hustší "vespod" (čili v místě, kde se překrývají). Skoro všechna pírka jsem tady namalovala štětcem číslo 00 - z čehož vyplývá, že šlo o pěknou piplačku :) 

Odteď už je to víceméně rutina, dále a dále zvýrazňuji brčka, a to jednak za pomoci modrých, jednak za pomoci zelených odstínů. Jak je mým zvykem, pracuju ve více vrstvách a stále přidávám tmavší a tmavší tóny.

Tady je vytvořena celá první vrstva pírek. Na krku jsou poněkud nedbalejší, a to ze dvou důvodů - důležitější je pro mě pávova hlava, a navíc na krku na sebe pírka těsněji přiléhají, tudíž nejsou tak ostře ohraničená. Z nějakého záhadného důvodu mě napadlo zvýraznit lesk na pírkách pomocí bílého kvaše, ovšem výsledný kontrast byl příliš ostrý a nepřirozený, takže jsem ho později zase vymazala.

Zde je část hlavy už skoro hotová. Kontrasty mezi pírky jsou zvýrazněné jednak pomocí kvaše, jednak pomocí modrého indiga, což je poměrně dost tmavá barva a také je lepší ji užívat opatrně, alespoň v akvarelu... vypadá to opravdu příliš kontrastně. Ačkoliv mi to nepřipadá správné, zatím vesele pokračuju dál. 

Stále pokračuju, ztmavuju a dělám tisíce malých čáreček :) 

V tomto bodě mě konečně kvaš i indigo společnými silami otrávily, takže jsem se naštvala a vymazala je. Akvarel se opravuje špatně, nicméně do určité míry se opravit dá... v tomto případě stačilo prostě opatrně danou plochu přetřít čistou vodou a opatrně vysát papírovou utěrkou. Potom ovšem pírka vypadala celkem rozmazaně, takže jsem je musela ještě trošku poupravit. Výsledný efekt ale vypadal mnohem lépe a přirozeněji, alespoň dle mého soudu. 

A mám hotovo. Dotmavila jsem krk a korunku a zbýval zobák. Protože jsem si najednou nebyla jistá, jaké barvy použít (v realitě jsou takové jakési světle béžově hnědé, ale to se mi do obrázku příliš nehodilo), použila jsem prostě ty samé barvy, které se nacházejí v celkovém barevném schématu - takže žluté, okrové na samotný zobák, a fialovou a zelenou na stíny. 

Těm, kteří dočetli až sem, gratuluji a doufám, že se Vám blog líbil :)