Slony jsem začala malovat před 25 lety a moc ráda bych viděla pohromadě kamennou karavanu, která už ode mne odešla, a znala osudy jednotlivých slonů, i to, zda splnili svůj účel. Jen za 5 let na Fleru se jich prodalo 39.

 

V dětství pro mě sloni byli spíš synonymem neobratnosti a tloušťky, v tanečních jsem si se svým třičtvrtě metrákem, v tlačících lodičkách velikosti 41 a výškou přesahující většinu adeptů tanečního umění o hlavu připadala právě jako pověstný slon v porcelánu. Podobně bylo hodnoceno mé taneční umění. Ostatně jednoho z prvních slonů, ležícího na zádech a s nápisem „Za všechno můžu já“, jsem namalovala svému psychoanalytikovi. Byl růžový a teprve později jsem se dočetla, že růžový slon je symbolem věcí postrádajících logiku, ale také symbolem sex shopu (mimochodem Freud měl pro každou potíž nějaké sexuální vysvětlení :-)).

 

Tehdy jsem ani moc nechápala, co lidi na těch slonech mají. V průběhu let jsem začala (bohužel povrchně, jak je mým zvykem :-)), pídit po tom, jak se sloni stali symbolem štěstí. A stručný výsledek mého letmého sloního zkoumání předávám spolu se dvěma novinkami dál.

 

+ Slon africký je největší suchozemský savec dorůstající až 4 m v kohoutku a hmotnosti 7 tun. Od svého menšího indického příbuzného se liší velkými ušními boltci.

+ Slon indický je sice menší, ale za to právě z Asie pochází uctívání pro jeho sílu, moudrost, rozvážnost a schopnost vést stádo. Podobu slona má řada hinduistických božstev. Bájný bílý Airâvata vozil hinduistického boha Indru, údajně i Buddha se dokázal převtělit do slona. Bůh štěstí a úspěchu Ganéša má sloní hlavu, bohyně štěstí a hojnosti, ale také krásy – Lakšmí, Višnuova manželka, je často zobrazována v doprovodu slonů se zdviženým chobotem. Slony uctívali i čínští císaři.

+ Zárukou štěstí je právě zvednutý sloní chobot, ale chobot obrácený dolů překvapivě neznamená smůlu, naopak prý symbolizuje dlouhověkost.

+ Podle Feng shui by sloní chobot měl vždy z poličky směřovat ven, nikoli však přímo ke vstupním dveřím.

+ Celé rodině prý prospěje figurka slona umístěná v západní části obývacího pokoje, lásku podpoří v ložnici, prosperitu potomků v dětském pokoji, dobrou práci odvede i na pracovním stole.

+ Roli hrají i barvy slonů – modří chrání děti, červení podporují komunikaci, žlutí posilují mateřství...

 

Sice zastávám názor, že každý svého štěstí strůjcem, ale věřím tomu, že dobrý talisman a správná mantra naše snažení může podpořit. Tak ať se daří!