Navrhl jsem svou ozdobnou kuličku - kusudamu. Zkřížil jsem "kręciołki" od Krystyny Burczyk a "Fish curlers" Lukashevy Ekateriny. Zkřížením vzniklo dítě, které jsem pojmenoval Bodlinka. Bodlinka je podle mě jednodušší než fish curler a elegantnější než kręciołka.

image image

Jak jsem dosáhl změny?
Púvodní návrhy jsou ze čtverce, já jsem použil kosočtverec. Tím jsem získal výhody obou inspirativních návrhú - jednoduchost a eleganci. Navíc podle úhlu kosočtverce lze měnit délku bodlin.

Jak na to?
Začneme vystřižením potřebného počtu kosočtvercú. V mém případě ideálních 30 kusú. S řezačkou na papír je to nesrovnatelně pohodlnější než núžkami. Další zlepšovák je použít magnetickou gumu na řezačce a tou si vymezit úhel a velikost kosočtverce. Jsou tak všechny stejné.
Dál postupujeme podle spodního obrázku. Přehneme kosočtverec na púl úhlopříčně oběma směry a pak vytvoříme takovou jako hvězdu s dvěma cípy delšími a dvěma kratšími. Cípy srolujeme dle obrázku. Když jich máme dost spojíme jednotlivé díly zakroucením do sebe, každý díl vždy dvěma cípy se sousedním. U kratšího cípu se stáčejí tři, u delšího cípu je jich pět.

image

Případně z jiného počtu vytvoříme jiný tvar. Výběr z tvarú je třeba na wikipedii. Pro pestrost si uděláme kosočtverce z rúzných barev. Nebo ještě  pestřejší zlepšení je použít kosočtverce z barevným přechodem mezi středem a cípy. To je podle mě to pravé nej.

Pokud budete zkoušet a  dílo se vám povede, určitě se mi pochlubte svým výtvorem.

Skládání zdar, Charles