Zástěra je ochranný oděv, který se obecně používá pro ochranu před zašpiněním či popálením. Většinou se jedná o tvarovanou látku, která má na koncích jedné z kratších stran šňůrku, sloužící k uchycení za krk a další úvazy, zhruba v polovině obou delších stran zástěry, sloužící k ovázání kolem pasu. Takové to zástěry tedy zakrývají člověka od hrudníku po kolena nebo v prodloužené verzi do půli lýtek.

Zástěry se využívají především při vaření pokrmů. Pracovní zástěry z hrubších materiálů, či umělé hmoty využívají při práci např. řezníci, či rybáři, které chrání před vodou, či krví. Využití najdou zástěry také jako společenský oděv při podávání pokrmů a stolování nebo ve školách, při pracovní, či výtvarné výchově.

Při výběru zástěry je důležité si přesně uvědomit, pro které účely a pro koho chceme produkt použit. Zástěry lze zařadit hlavně do pracovních, jednorázových, společenských a kuchyňských. Hledáme pracovní zástěry, zástěry pro děti, vtipné zástěry, kuchyňské a estetické zástěry nebo zástěry pro letní grilování …

Při výběru zástěry je potřeba volit vhodný materiál dle použití. Zástěry se vyrábí papírové, mikroténové, z PVC, umělých vláken – polyesteru, lnu a bavlny.

 

Důležitá kritéria pro které se rozhodovat je cena, materiál, použití a účel.

 

1, Zde jsou rychlé tipy pro použití a účely zástěry

· Zástěry pro muže

· Zástěry pro ženy

· Zástěry pro děti

· Vtipné zástěry UNISEX

· Grilovací zástěry

· Kuchyňské zástěry

 

2, Který materiál použít pro bezpečnost?

 

Zástěra je určena jako ochrana oděvu a těla. Pro klasické vaření, a grilování je potřeba vybírat zástěru zásadně z přírodního materiálu jako je len a bavlna bez příměsí umělých vláken. Zástěry z umělých vláken polyesteru, PVC a mikroténu se při styku s vysokými teplotami a otevřeným ohněm přiškvaří na kůži. Kdežto u přírodních materiálů toto riziko ve větší míře omezíme.

· Len a bavlna - zástěry přírodního původu ideální na vaření a grilování, které lze použít i jako společenské, na párty akce anebo slavnostní stolování a servírování jídla či pochutin.

· Mikrovlnné vlákno a polyester – široké využití pro domácí práce – úklid atd. Tvoření s dětmi, pro koníčky a jiné zájmy. Použití pro děti ve školkách při výtvarné výchově a kroužcích kde je potřeba uchovat v čistotě bezpečně svrchní oděv.

· Mikroténové a papírové – většinou jsou k jednorázovému použití primárně určené pro úklid bytu, domova dalších podobných záležitostí. Tyto zástěry nelze prát.

· PVC – zástěry z pevného PVC jsou plně omyvatelné a jsou určeny buď pro úklid ve vlhkém prostředí, pro rybáře anebo v potravinářském prostředí kde je potřena zajistit potřebné hygienické podmínky a čistotu.

· Ostatní materiál – většinou jde o kombinaci přírodních materiálů a polyesteru kam ve větší míře spadají vtipné a srandovní zástěry.

 

3, Zvažte pro koho a pro jaký účel si přejete výrobek vybrat

 

Pokud zástěru vybíráme jako doplněk do domova anebo jako dárek přátelům a kamarádům musíme brát ohled na její využití. Zástěra není jen ochranný prvek, ale velmi významně ovlivňuje společenské postavení a pocit obzvláště při hromadných akcích a nebo servírování pochutin a jídla.

· Pro přátele, kamarády a známé – do této kategorie můžeme zařadit vtipné zástěry s různými motivy bříšek, pupků, postav, textů a různých vyobrazení s ohledem na věk obdarovaného a její plánované použití třeba na párty akcích.

· Rodina a rodinný okruh při společném stolování – pro starší generaci můžeme vybrat tradiční květinové nebo jednobarevné vzory a ornamenty, které nepůsobí výstředně. Pro mladé vybíráme různé moderní vzory, geometrické vzory, ovocné a zeleninové motivy či dekory zvířat.

 

4, Jaký zvolit střih a provedení?

 

V sortimentu jsou na výběr různé střihy a provedení zástěr a ty vybíráme k jakému účelu zástěrku chceme použít.

· Zástěry do pasu – většinou obdélníkového tvaru začínající úvazy kolem pasu a končící buď pod koleny anebo do půli lýtek. Zástěra disponuje dlouhými úvazy, které se šněruji za pasem nebo na přední straně. Tyto zástěry lze použít při přípravě jídla u kuchyňských linek jako ochrana oděvu nebo se využívají jednobarevné – číšnické.

Zástěra do pasu

· Zástěry plnohodnotné – většinou jde o zástěry obdélníkového tvaru u krku opatřené smyčkou pro navlečení přes hlavu a v pase opatřený úvazem pro šněrování za pasem nebo přední straně. Taková zástěra začíná v oblasti hrudníku a končí u kolen nebo je prodloužená ke kotníkům. Taková zástěra je plnohodnotnou ochranou oděvu a kůže. Tyto zástěry najdou uplatnění při vaření, úklidu nebo grilování.

Dámská zástěra

· Zástěry s pevným, šněrovacím, nebo stavitelným úvazem – tento rozličný typ úvazu nám rozšiřuje nabídku o komfort a pohodlí stejně tak jako pro různé širší využití postav.

· Zástěra s klasickým pevným úvazem – kolem krku. Takové zástěry mají pevnou délku horního úvazu a tím je daná pevná délka zástěry, u které musíme brát zřetel na výšku postavy. Úvazy kolem pasu v provedení klasického šněrovaní a tudíž je lze použít pro chudší i silnější postavy.

· Zástěra s klasickým šněrováním – takové zástěry mají u krku a v pase klasické šněrování na mašli, ale dovoluje nám přizpůsobit zástěru na různé typy postav.

· Zástěra s posuvnou přezkou– u těchto typu zástěr je horní úvaz opatřen většinou kovovou přezkou kde plynule posunováním přezky měníte délku úvazu kolem krku a zástěrku přizpůsobíte na požadovanou délku postavy. Úvazy v pase v provedené klasickým šněrováním.

Dámská zástěra ze zkracovačem

· Zástěra s patenty – tyto zástěry jsou většinou provedení pro muže pro jejich snadné zapínání. Úvaz kolem krku i v pase je opatřen patentem známých s baťohů, kabel a ledvinek pro snadné zapnutí kolem pasu a krku bez mašlí. Též jsou opatřeny posuvnou přezkou a posunovačem, které dovolují individuální nastavení obvodu krku a pasu dle typu postavy.

Pánská zástěra s patenty