Pokud jste už několikrát vymalovali pokoj, zvolili tu či onu barvu a pořád to není ono, vězte, že vás „pouze“ hlodá vaše umělecké já. Vaše stěna si říká o obraz. Co si tak vytvořit vlastní uměleckou galerii u sebe doma a mít svůj oblíbený motiv stále na očích?

Jak je to vlastně s tím teplem domova? Pokud je venku zima, v prvé řadě je třeba si zatopit. Ani obraz žhnoucího slunce na plátně vám nepomůže, pokud máte ruce studené jako rampouchy :-). Ale teď vážně.

Osobně nejsem v žádném případě zastáncem vitrínek a poliček plných lapačů prachu (svého času jsem se prachu nautírala až až...) na druhou stranu, díky dekoracím se z každého bytu či domu stává útulné místo k bydlení. Dekorace, které mám na mysli, a neměly by v žádném obydlí chybět, jsou obrazy. Ať je pokoj sebevíc vybavený, holé stěny nepůsobí v žádné místnosti dobře a vyvolávají pocit prázdnoty. Jsou to totiž obrazy, které dotváří celkový dojem interiéru.

Porovnejte sami celkový dojem interiéru bez obrazu a s ním...

Při výběru obrazu si nejprve promyslete jeho velikost. Tradičně jsem zastánce větších rozměrů obrazů (ne nadarmo se říká, co je větší, to je lepší). Velkoformátový obraz v interiéru strhává pozornost a stává se jeho dominantou. Na druhou stranu pozor! Pro velké obrazy musíte mít větší pokoj. Velký obraz v malé místnosti by pokoj ještě více zmenšoval. V tomto případě je lepší volit více menších obrazů vedle sebe. Zodpovězte si tedy otázku, zda má být obraz dominantou daného pokoje, nebo pouze doplňkem.

Dalším krokem je výběr motivu obrazu. Umění nezná hranic. Umí potěšit i šokovat. Při výběru námětu obrazů máte vlastně volnou ruku. Volte však téma obrazu v souladu s jeho umístěním do konkrétního pokoje. Účelem obrazu v obýváků je reprezentativnost a originalita. V ložnici si patrně nepověsíte obraz vlkodlaka (i když co já vím :-). V místnostech pro odpočinek jsou obvyklá relaxační témata.

Klasické krajinky s mohutným dřevěným rámem jsou v současné době krapet pasé. V dnešní době dominují jak abstraktní díla, tak obrazy s konkrétními motivy. Osobně mám ráda obrazy, ve kterých musím pátrat a domýšlet si, a ve kterých, i když je znám, stále nacházím něco nového.  Tyto obrazy „s příběhem“ mají tu výhodu, že se neokoukají.

A co obraz a jeho barvy? Obraz svými barvami může ladit se zařízením a doplňky místnosti, kdy v obrazu je použito „jen“ pár barev, které se v různých odstínech opakují.  Barevně pestrý obraz interiér rozzáří a působí tepleji. To ale neznamená, že studenější odstíny obrazu neumí vkusně dotvořit dojem interiéru.

Suma sumárum, fantazii se meze nekladou. Co člověk, to jiný vkus, tedy obraz. Zaplať pánbů! Parádní kombinatorika téměř 7,5 miliard lidí.  Každý člověk je originál, který „potřebuje“ originál sobě vlastní a vytváří si s obrazem svoje pouto a vztah. Zamilujte se do svého obrazu také! Stojí to za to!

Kontaktujte mne se svojí představou o obrazu, ráda vám navrhnu obraz přímo na míru.