Po internetu koluje celá řada návodů na vaření bezinkového sirupu. Ale stejně jako u každého vaření, záleží nejen na postupu, ale i na surovinách.

Sběr

Květy na bezinkáč sbíráme vždy, až jsou v plném rozpuku. Většinou to vychází na přelom května a června. Při sběru dáváme pozor na to, aby se květ nacházel v dobrém stavu. Černý bez se stává často terčem mšic a takto napadané květy do sirupu nepatří. Nejlepší je květy ještě před naložením znovu zkontrolovat. Veškeré květy pro náš bezinkový sirup pak pochází z okolí Šitbořic. Sbíráme ručně a jako pomocník nám slouží pouze hrábě, kterými si přitahujeme květy z vyšších částí keře.

Luhování a vaření

Posbírané květy dáme následně luhovat. Tento proces zabere nejméně 24 hodin, jde o to, abychom z bezu dostali opravdu silný výluh. Vzniklý výluh necháme rychle projít varem, aby neztratil vitamíny. Postupně přidáváme pouze cukr a kyselinu citronovou, čímž nám konečně vzniká bezinkový sirup. Nakonec zbývá pouze nalahvovat, neetiketovat a sirup může do světa.

Na co se hodí bezinkový sirup?

Stačí trocha bezinkového sirupu, pár plátku citronu, perlivá voda a máte skvělou domácí limonádu. Zároveň z něj můžete vykouzlit úžasné míchané nápoje. Hustopečská mandlárna letos představila recept na speciální letní drink s názvem Mandlový Bezoň. V zimě se dá bezinkový sirup použít k oslazení čaje jako náhrada za med či cukr. Ovšem určitě se můžete najít i další způsoby jeho využití.

 

Černý bez je velmi zajímavá rostlina, z níž se dají zpracovat, jak květy, tak i plody. Záleží pouze na člověku, jak s nimi naloží.