image

 

V tomto blogu bych se ráda věnovala mé prvotní a nejzásadnější tvorbě.. šitému českému zvířátku.

 

Šití mě sice provází od dětství, pocházím totiž z rodiny plné švadlenek, fotografů a výtvarníků, ale k hračkám mě osud zavál až před pár lety, kdy jsem ušila prvního zajíce Bohouše pro našeho prostředního syna, který trpěl těžkým ekzemem a většina hraček z umělých materiálů byla pro něj nevhodná. Tak se zrodila myšlenka šít hračky, které budou šité výhradně z přírodních materiálů a plněné dutým vláknem, které zajišťuje možnost snadného praní. Takové hračky jsou tedy svým charakterem vhodné pro děti trpící ekzémy, astmatem a alergiemi.

Všechna zvířátka, která se mi rodí pod rukama, jsou výhradně podle vlastních střihů, které vznikají časem, zkoušením, prochází změnami a mnoha vylepšeními. Samotné "prototypy" zvířátek pak projdou konečnou zkouškou ohněm v podání mých dětí. Potom, co absolvují tuto náročnou přípravu, vznikají podle odzkoušeného střihu nová zvířátka, která jsou připravena jít na zkušenou do světa a hledat nové přátele v dětech, ale i dospělých. Každé zvířátko je originál a nikdy neušiji, ani nechci ušít, dvě stejná.

Nyní bych Vám ráda vysvětlila, proč zrovna "české zvířátko". Je to jednoduché, když přijdete do hračkářství, potkáte řadu plyšových žiraf, slonů a podobně exotických zvířat, ale česká, pro náš venkov a pohádky tak typická zvířátka, jsou téměř nedostupná. Mnohé děti často mnohem lépe vědí, jak vypadá hroch..ale neví, že kravička má vemenoS vyplazeným jazykem Ukažme dětem krásy naší přírody a naučme je mít ji rádi a vážit si jí.

Zvláštní kategorií jsou zvířátka, pro něž je použit recy materiál. Ráda využiji starý, leč kvalitní ubrus, svetr a podobný zajímavý materiál. Nejenže šetříme naši přírodu, ale navíc vznikne naprosto originální, neopakovatelný kousek.


 

V září roku 2011 mé hračky na motivy českého venkova získaly certifikát regionální značka Krkonoše.

 

image


 

a jak to tedy vzniká..zvu Vás na virtuální prohlídku..

 

v hlavě se urodí nápad ..

image

vzniká střih, který se ne vždy na poprvé povede, tvary se mění, upravují, někdy to je opravdu na dlouho..

image

po nastříhání ušít základní části na stroji..

vyplnit..

image

a pak už je to vše ryze ruční práce a dolaďování detailů..

image

 

image

image

image

image

image

image

image

image

Kravička Bobina

image

Žabičky rády hyacinty

Koník Píďa pro Rozárku

 

 

V dubnu roku 2012 jsem vytvořila ceny pro finalisty pěvecké soutěže Česko zpívá.

image



Pokud chcete vidět více, nahlédněte do mého obchodu s názvem české zvířátko.

Budu se těšit na Vaši návštěvu Šlápnul vedle