K napsání tohoto snad poutavého postupu, mě "dokopal" báječný seriál Jak se rodí medvídek od Ivuskyh:). Tolik se mi zalíbil, že jsem se rozhodla nafotit jednotlivé kroky při výrobě náramku.

Hned na začátku bych chtěla podotknout, že než vznikne takový náramek, může to trvat dvě hodiny, tři ale i pět...


Nejprve co je třeba si nachystat: základem všeho jsou samozřejmě korálky (většinou využívám stejné velikosti, aby nebyl náramek deformovaný), dále gumička, silon, nůžky, jehla s malým očkem, provizorní "stav" (postačí kousek tvrdšího kartonu) a ještě vzor (v mém případě posloužil již hotový náramek).



Následně si ostřihneme silon (těžko říct, kolik toho náramek "spořádá"), většinou však ustřihnu radši víc..cca 2-3 m. Z toho vyplývá, že během práce je nutné dávat velký pozor na to, aby se nám nezasukoval. Věřte, že rozmotávání nepatří k těm zábavnějším činnostem:)

Pak si připravíme osnovu - vezmeme jeden konec gumičky obtočíme kolem kartonu a uděláme uzlík, dále proplétáme a omotáváme, až máme potřebný počet (buď o 1 víc než máme počet korálků v řádku, nebo míň - jako v mém případě). Zakončíme opět uzlíkem.

Konečně přichází na řadu jehla, silon a korálky.     

Dle vzoru navlékneme korálky a vedeme silon nejprve pod osnovou a poté nad - tzn. jehlu podvlečeme pod gumičkou, zasadíme korálky na strávné místo a "projedeme" jehlou zase zpět, ale POZOR nad gumičkou!!!

V průběhu tkaní pečlivě a přiměřeně dotahujeme silon. Příliš utažený náramek nedrží správný tvar.

Až korálky doputujeme do středu kartonu, jednoduše posuneme osnovu směrem nahoru a tkáme jakoby od začátku. Postup se stále opakuje, dokud se osnova kompletně nezaplní.

Možná by se zdálo, že je hotovo, ale zklamu Vás - ještě je třeba zapošít všechny konce, aby se náramek během nošení nerozpadl.

Pomocí jehly provlečeme nejprve gumičku a pak i silon směrem k sobě...zauzlujeme a provlékneme tentokrát od sebe. Nakonec zbývá konce odstřihnout. Pozor na to, abyste samou radostí neustřihli i něco navíc...i to se může stát

 

A tady je již hotový náramek v celé své kráse