Ve většině případů šiji své výrobky - obojky, vodítka a postroje na míru. Aby pejskovi obojek či postroj padl přímo na tělo, je vhodné ho změřit, správně změřit.Proto jsem pro své zákazníky připravila malý manuál jak změřit pejska, aby mu jeho výbava sedal co nejlépe.

 

OBOJEK

Obvod kruku pejska měříme v místě, kde pes obojek nosí. Vezmeme krejčovský metr, ovineme ho psovi kolem krku a odečteme jeho míru. Obvykle se uvádí, že by se pod obojek měly dát zasunout dva prsty. Záleží na co je Váš pejsek a Vy zvyklý. Zda má hustou srst nebo je hladkosrstý. Všechny mé obojky jsou vybaveny posuvnou sponkou, díky které je možno obojek ještě doregulovat přímo na krku psa. image

Jako základní vyrábím obojky v mírách 20-35cm, 30-45 cm a pro velké psy 40-65cm. Pokud si nejste jisti, že by daný rozměr Vašemu psu vyhovoval napište do poznámky v objednávce konkrétní míru pejska. Nebo mi napište zprávu vnitřní poštou a domluvíme se na obojku a jeho veliksoti přímo pro Vás.

 

POSTROJ KLASICKÝ

Pro správné ušití klasického postroje potřebuji znát dvě míry.

Jednou z nich je široký obvod krku, ten měříme od kohoutku přes lopatku psa ke středu hrudní kosti a zpět, viz obrázek.

Další mírou, kterou potřebuji vědět je obvod hrudníku. Ten měříme cca 2cm od lokte psa, v nejširším místě hrudníku.

image

Opět platí, že postroj je regulovatelný pomocí posuvných sponek. Mnou vyráběný postroj střihu A je možné upravit na 4 místech - při obvodu krku, při obvodu hrudníku a délku spojovací části mezi předníma nohama psa. Postroj je zapínací na levém boku psa na trojzubec.

 

POSTROJ NORSKÝ

Pro správné ušití norského postroje potřebuji znát nejlépe tři míry.

Jednou z nich je obvod hrudi. Změříme ho jako půlkruh začínající na jedné straně boku psa cca 2 prsty za loktem, pokračuje přes hruď a končí na druhé straně ve stejném místě. Této míře doporučuji věnovat pozornost, protože zde není postroj nastavitelný, ale napevno..

Další mírou, kterou potřebuji vědět je obvod hrudníku. Ten měříme cca 2cm od lokte psa, v nejširším místě hrudníku.

Pro přesné sednutí postroje je vhodné změřit ještě horní půlkruh hrudního obvodu. Tedy od styku "T" přes kohoutek k druhému styku "T".

image

Norský postroj je regulovatelný pouze okolo hrudníku. Popruh přes hruď je pevně daný. Můžete volit různé šířky popruhu přes hruď a přes hrudník.

Pro malá plemena psů doporučuji volit šíři všech popruhů 20 mm. Střední plemena psů mohou volit šíři přes hruď 30mm a přes hrudník 20mm. Pro velká plemena je nejvhodnější volit všechny popruhy v šíři 30 mm.

Taktéž je možné volit způsob pošití. Ve standardu je uvažované pošití pouze předního popruhu postroje, ovšem nic nebrání tomu, aby byl zdoben i popruh vedený před hrudník a také vodící popruh.

 

STÁLE SI NEVÍTE RADY S MĚŘENÍM?

Nebojte se mi napsat zprávu, ráda Vám poradím a určitě se spolu domluvíme k Vaší a mazlíkovo spokojenosti z nové výbavy.

Pavlína