Jaro je obdobím kouzelného počasí, překrásných svěžích barev a také dešťů. A právě ty jsme si vzali na pomoc a jako inspiraci v dalším soutěžním tématu v klubu Růžový panter znovu na stopě.

Déšť ve fotografii má mnoho podob. Můžeme fotit přímé vodní provazy padající z oblohy, ale také jemné kapky padající do kaluží. Nebo si můžeme pohrát s režimem makro a fotit dopadající kapky vody.

 

Pokud fotíme spršku padající vody, důležité jsou dvě věci. Námět by měl mít protisvětlo, případně boční osvětlení, protože světlo se v kapkách lomí a odráží a je tak viditelnější. Pokud budete fotit v protisvětle, pravděpodobně si budete muset svůj výrobek přisvítit např. odraznou deskou. Dešťové kapky nejlépe vyniknou proti tmavšímu pozadí.

 

 

 Jak ochránit své výrobky

Je nám jasné, že ne všechny naše výrobky jsou vhodné k tomu, aby na ně padaly kapky deště. Jak je tedy ochránit, aby se jim nic nestalo?

Jednou z možností je fotit pod střechou, nebo třeba deštníkem a déšť mít v pozadí fotografie. Při focení s deštníkem však pozor na to, že pokud jej máme blízko našemu výrobku, často se barva deštníku promítá do celkové barevnosti fotografie.

Další možností je fotit přes zapršené okno.

Další možností najít nějakou louku nebo travnatou plochu a podívat se, co se děje v trávě. Na to je vhodné si připravit nějakou podložku, abyste si nemuseli lehat do mokrého.

 

 

Jak ochránit fotoaparát

Při fotografování deště nezapomeňte chránit sebe i fotoaparát. Běžné fotoaparáty sice nejsou dělané do silného deště, ale pár kapek jim obvykle neublíží. Na fotoaparáty si můžete pořídit speciální pláštěnky, nebo si takový obal vytvořit improvizovaně doma. Např. fotoaparát schovat do několika vrstev igelitového pytlíku, nebo třeba igelitovou tašku. U zrcadlovky je ideálně přichytit k objektivu pomocí sluneční clony, která je drží na správném místě. Případně můžete k přidržení pytlíků na svém místě využít gumičky.

Nastavení fotoaparátu

Při fotografování v dešti volíme vyšší citlivost, protože bývá většinou zataženo. Hodí se také samozřejmě stativ. Pokud chceme zachytit déšť v provazcích, je třeba také zvolit delší expoziční čas.  

 

Která z našich fotografií nejlépe vystihuje jarní déšť, můžete posoudit níže


Hlasovat můžete do 8. června 2022.

Budeme moc rádi za vaše ohlasy a postřehy.

Anketa se načítá ...

 

V článku jsme použili fotografie z Unspash.com a Pexels.com