Dostala jsem zakázku. Vyrobit kámen s mozaikovou ještěrkou na skalku.

Nejprve jsem jela koupit kámen. Člověk by ani neřekl, jak obtížné je koupit kámen, aby byl alespoň malinko hladký a nebyl ani malý, ale ani moc velký. Na něj jsem si předkreslila ještěrku.

Pokud děláte mozaiku na kámen, potřebujete speciální lepidlo. Toto lepidlo má konzistenci jako husté bláto, což je malinko problém, protože vám překryje pracně nakreslený vzor.

Jediné jak nad tím vyzrát je dělat krátké kousky. Druhá věc, která je důležitá...není radno lepidlem šetřit, protože by kostičky opadávaly. 

Pro tuto mozaiku jsem zvolila keramické kostičky o velikosti 5x5 mm ( pro představu - kostičkovaný papír ). A pak už jen pomalu a jistě skládat kostičku ke kostičce.

Po zaschnutí lepidla ( 24-48 hodin) jsem vzala ruční brusku s malinkou brusnou hlavou a vybrousila jsem veškeré lepidlo, které vylezlo moc vysoko mezi kostičkama a směrem ven.

A teprve teď jsem se mohla pustit do spárování. Vybrala jsem si venkovní žlutou spárovačku, aby dobře ladila ke kostičkám a byla zároveň výrazná. Spárovat se musí velice pečlivě,hlavně ze stran, aby se nikam nedostala voda, protože by to odlepilo kostičky.

Po zaschnutí jsem opět vzala malou brusku a odbrousila přebytečnou spárovačku a tím dala mozaice konečný tvar. Potom jinou bruskou dočistila kámen.

A zhruba po 10 hodinách práce je hotovo.

Tato ještěrka již majitele má, ale není problém vyrobit jiný motiv i pro vás.

Více výrobků najdete zde