Nabízím vám jednoduchý přístup, díky kterému můžete pravidelně a efektivně čistit svůj organismus, zásobovat ho potřebnými výživnými látkami a celkově o něj šetrně pečovat. Nejde o žádnou zázračnou dietu, při které byste museli každé ráno v 5 hodin sníst přesně odměřenou lžíci tvarohu, nejde ani o krabičky s preparáty pro kosmonauty, při jejichž dávkování se vám rozklepe ruka vždy, když si vzpomenete, za jaké peníze jste je pořídili.

 

Žádný lék není ani jen dobrý ani jen špatný a totéž platí i o zdravotních doporučeních. Názory odborníků nestačí, je třeba s citem vnímat vlastní tělo. To je často již přivyklé mnohým negativním zvykům a vlivům (stravovací návyky z rodiny a školních jídelen, stresy, diety, léky, lákadla v podobě laskomin, ale i třeba slev na různé potraviny atd. atd.), a tak návrat k tomu pro nás přirozenému, k souladu s přírodou a jejími rytmy, vyžaduje čas a laskavost k sobě samému a svým stravovacím prohřeškům. Pouze vlastním tempem můžeme probudit a získat důvěru k vlastnímu citlivému vnímání toho, co, kdy a v jakém množství naše tělo potřebuje.

 

O co v našem případě tedy jde? V první fázi jíst opravdu hlavou, tj. respektovat několik zásad, které si vysvětlíme dále.

 

Je všeobecně známo, že v závislosti na pohybu Měsíce dochází na Zemi k přílivu a odlivu vody v mořích a oceánech. Jde o velké masy vody, na kterých je tento vliv vidět markantně. Lidské tělo se skládá přibližně ze 60% vody a ač chceme nebo ne (ač v to věříme nebo ne), je také ovlivňováno putováním Měsíce po ekliptice. Vzhledem k tomu, že jsme vystaveni působení řady rušivých vlivů, vliv Měsíce vnímají dnes jen ti citlivější, zejména děti. Generace našich předků však toto spojení cítily a po staletí předávané zkušenosti aktivně integrovaly do svého každodenního bytí, do péče o své tělo a hospodářství.

 

Připomeňme si ve zkratce, jak Měsíc cestuje po obloze. Po fázi novoluní, kdy se Měsíc před našimi zraky až na 3 dni ukryje, začne pomalu přibývat (dorůstat). Tento pohyb trvá 14-15 dní. Na jeho konci dojde k plné viditelnosti Měsíce, tj. úplňku. Od tohoto okamžiku Měsíc začíná na obloze ubývat (couvá), až se opět z oblohy ztratí. Nastává novoluní. Cyklus od jednoho novoluní k dalšímu trvá 29,5 dne. To znamená, že během roku jsme součástí 12 takových cyklů.

 

Jak se projevuje působení Měsíce na naše tělo a jak toho můžeme pro sebe využít?

 

- Tak jako vidíme ve fázi přibývajícího Měsíce jak Měsíc narůstá a zakulacuje se, tak i naše tělo v této době efektivněji kumuluje síly, vše více absorbuje a zadržuje. Proto je dobré mu v tuto dobu dodávat stavební látky, posilovat ho vhodnou stravou, bylinkami, různými regeneračními a posilujícími masážemi, posilovacím cvičením, ale i třeba výživnými pleťovými maskami. Je to období, kdy máme dříve pocit sytosti, rychleji se opijeme nebo rychleji nastupují alergické reakce. Pokud si v tyto dny neodpustíme hodování, rychleji přibereme na váze. V období přibývajícího Měsíce proto víc než jindy platí „jez do polosyta, pij do polopita“. Za zajímavost stojí, že čím víc Měsíc přibývá, tím hůř se hojí rány.

 

- Ve fázi úplňku stojí Měsíc na obloze ve své plné kulatosti. Stejně tak vše živé na Zemi se manifestuje ve své plné síle. Nasbírané léčivé rostliny obsahují nejvíce účinných látek (sbírejte bylinky za úplňku). U lidí se tato síla projevuje v podrážděnosti, špatnému spánku, nárůstu násilností, větším množství porodů. Při úplňku je nejlepší dopřát si odpočinek (ideálně v přírodě). Kdo se v tento den omezí jen na dostatečný přísun tekutin, příp. odlehčenou stravu, toho může velmi příjemně překvapit rychlý efekt úbytku tělesné váhy. Naopak pozor na tuky, v tento den se usazují dvojnásobně. Den před úplňkem a den po úplňku (i novoluní) není vhodná doba pro provádění invazivních zásahů do organismu (operací), vlivem změn v povrchovém napětí kapalin dochází ke značnému kapilárnímu krvácení, špatnému hojení a komplikacím.

 

- Po úplňku začíná Měsíc ubývat. I naše tělo by se rádo zbavilo přebytečného. Při ubývajícím měsíci jsou úspěšná opatření vedoucí k šetření organismu a ke zbavování se odpadních látek (ideální čas začít s hubnutím nebo detoxikací). Organismus se lépe vyplachuje, vypocuje, vysouší, více vše uvolňuje. Je dobré zajít do sauny, na lymfodrenáž nebo jiné uvolňující a detoxikující druhy masáží. Také klystýry nebo peeling budou účinnější.

 

- Ve fázi novolunní se nám Měsíc ztrácí z dohledu a připravuje se na další symbolický start svého pravidelného cyklu, na další lepší počátek. Tělo má za novoluní tendenci se zbavit se všech odpadů, ale třeba také neprospěšných zvyků. Je to nejpříznivější doba k provedení půstu. Začínáme ho držet 12 hodin před vrcholem novoluní, pokračujeme dalších 12 hodin po vrcholu – rozložíte-li si tento čas podle svého, také to není špatně. Pokud se chcete zbavit některého zlozvyku (přejídání, kouření, pití alkoholu…), začněte za novolunní a máte největší šanci zdárně se zlozvykem skoncovat.

 

Během půstu se v žádném případě neomezujeme v pití. Dobrý pitný režim je nutností, neboť tekutiny odvádí z těla odpadní látky. Půst neznamená, že budeme hladovět. Jíme jednoduše (ideálně pouze jednu potravinu), vynecháme maso. Doporučuji omezit se v jídle jen o tolik, aby vás druhý nebo další den nedohnala potřeba se „dojíst“. Prostě jezte s citem. Doplníte-li šetřící dny úplňku a novoluní o další dva (1. čtvrť Měsíce a 3. čtvrť Měsíce, které jsme pro zjednodušení z textu vynechali), získáte pravidelný cyklus odlehčovacích dnů, jejichž účinek brzy na svém těle pocítíte. Nic složitého, že?!

 

Tyto jednoduché zásady vám bez větších omezení dovolí stravovat se pestře a podle vašich chutí. Na rozdíl od diet ani nehrozí, že se budete cítit v permanentním stresu, abyste opravdu jedli jen povolenou stravu a jen povolené dávky, případně jen v povolenou denní dobu. Přijde-li vám to až moc jednoduché, můžete vše pojmout sofistikovaněji. Důležitým faktorem, který nás ovlivňuje, je totiž i znamení, ve kterém se Měsíc právě nachází. Během každého svého cyklu od novolunní k novolunní projde Měsíc všemi znameními zvěrokruhu. Ke každému znamení přiřadili staří astrologové části těla a tělesné orgány, které jednotlivá znamení od hlavy až k palci na noze ovlivňují (např. Beran hlavu, mozek, obličej, oči, nos, životní sílu). Stojí-li Měsíc v daném znamení, měli bychom být na příslušné orgány opatrnější, vyvarovat se zátěže a naopak se na ně soustředit a hýčkat si je (např. stojí-li Měsíc v Beranu, nebudeme plánovat žádné chirurgické zákroky na hlavě, v přibývajícím Měsíci si dopřejeme např. vyživující pleťovou masku, jejíž účinek bude v tyto dny intenzivnější, v ubývajícím Měsíci relaxační masáž hlavy atp.). Neboť co v tento čas uděláme pro příslušné orgány dobrého, pomůže dvojnásobně. Čím je zatížíme, tím jim naopak dvojnásob uškodíme. A není důležitá forma aplikace (strava, léky, masáž, cvičení atd.), ale konečný záměr, který tím sledujeme. Jednotlivá znamení určují i charakter potravin, které je vhodné konzumovat v době, kdy Měsíc stojí v tom kterém znamení (např. Beran plody, bílkoviny).

 

Aplikace těchto kombinací opět zaručuje, že se během měsíce se stravujeme pestře a opečujeme postupně celé tělo, přičemž tato péče bude efektivnější než při bezhlavém plánování. Navíc nezatíží naší peněženku – díky dodržování dnů s odlehčenou stravou ba právě naopak. A to je jen krátkodobý efekt. Výše popsané zásady platí převážně pro zdravé lidi. Lidé s akutními problémy samozřejmě nemohou čekat na správný termín – čekání může způsobit více škody než užitku, své záměry by proto nemocní měli nejprve prokonzultovat se svým lékařem.

 

Toto jsou jednoduché principy, které můžete odmítnout nebo vyzkoušet na vlastním těle. Informace o postavení Měsíce nemusíte složitě hledat – v knihkupectví seženete několik druhů lunárních kalendářů nebo diářů, ve kterých najdete v jaké fázi a jakém znamení se Měsíc v jednotlivé dny nachází. Často obsahují i užitečná zdravotní doporučení. Také na internetu objevíte dobře zpracované webové stránky, které se tomuto tématu věnují. A samozřejmě z knih můžete získat podrobnější a ucelenější informace (např. o působení Měsíce v jednotlivých znameních zvěrokruhu). Chcete-li vědět o svém vlastním zdraví více, nechte si od zkušeného astrologa sestavit horoskop narození. Dozvíte se nejen o kvalitě svého tělesného a duševního zdraví, o dispozicích k onemocněním, ale i o tom, jak ho můžete svým životním stylem chránit a podporovat nebo naopak ničit.