Josef Čapek

Vítám vás na druhém blogu ze série Moji oblíbení umělci, který doprovází moji kolekci kokeshi náušnic Art history. Druhé zastavení bude u nás v Čechách. Umělec pro měsíc duben je Josef Čapek, který před 74 lety zemřel v koncentračním táboře.

---------------------------------------------------

Josef byl starším bratrem spisovatele Karla Čapka, v jehož stínu často je. Jak i Karel dosvědčil - Josef je autorem slova robot, které se dne užívá ve všech jazycích, jako výraz pro umělého člověka.

Pojďme se psolečně podívat více na jeho život.

Narodil se 23. března 1887 do rodiny lékaře Antonína Čapka v Malých Svatoňovicích. Mimo bratra Karla měl ještě starší sestru Helenu. Po absolvování odborné tkalcovské školy, pracoval jako dělník v továrně a rok na to nastoupil na Uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Zde potkal i svou budoucí manželku Jarmilu Pospíšilovou.

Jarmila Čapková

Po absoutoriu Umprum, studuje Josef v Paříži Calorossiho akademii, své studium zde však radikálně zkrátil, protože se mu stýskalo po Jarmile. Spolu s bratrem Karlem píše divadelní hry a cestují po Evropě. 

1919 si konečně po devítileté známosti bere Jarmilu a společně s Karlem se stěhují do dvojvily ve vinohradksé kolonii od architekta Ladilava Machoně.

Dvojvila na Vinohradech

Ve dvacátých letech je Josef hojně inspirován dcrou Alenou, píše a maluje pro ní. Byla hlavní inspirací pro stvoření knihjy POvídání o pejskovi a kočičce.

O pejskovi a kočičce

Konec Josefova života je chmurný. V roce 1939 ho zatýká gestapo a je uvězněn v koncetračním táboře Dachau, posléze je převezen do Buchenwaldu. Byl přidělen do malířské a písmomalířské dílny, kde maloval rodokmeny členů SS. 1942 byl převezen do tábora v Sachsenhausenu, kde opět pracoval v malířské dílně, také tajně překládala poezii - anglickou, norskou či švédskou. Vytváří i vlastní poezii, která pak koluje mezi vězni. Jedna z rozsáhlých básní se jmenuje Za bratrem Karlem. V únoru 1945 byl opět převezn, tentokrát do tábora v Bergen-Belsenu. Zde bohužel vypukla epidemi skvrnitého tyfu, kterým se Josef nakazil a nákaze podlehl krátce před osvobozením tábora. Přesné datum neznáme, oficiálně byl prohlášen az mrtvého 30. dubna 1947.

Pomník bří Čapků

Tvorba

Jako celá řada umělců této doby objevil v Paříži domorodé umění Afriky, což se promítlo v jeho rané tvorbě a v jeho uměleckém vývoji. Po návratu z Paříže prochází jheo umělecký projev vývojem přes celou řadu moderních uměleckých stylů - můžeme tak v jeho tvorbě nalézt díla fauvistická, kubistická či expresionistická.

Portrét Karla Čapka

Piják

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakonec se ustálí na zjednodušeném tvaru, hře barev a linek. Jeho obrazy jsou snivé a lyrické.

Kluci s kozouZpívající děvčata

 

 

 

 

 

 

 

 

Po nástupu Adolfa Hitlera se připojil k ostatním umělcům své doby a maluje či kreslí obrazy s antifašistickou tématikou. Posledními malířskými cykly byl Oheň a Touha, kterými reagoval na Mnichovskou dohodu. Oba cykly jsou velmi rozsáhlé a čítají téměř 70 olejomaleb a přes 300 kreseb. 
Zamýšlel i třetí cyklus, který měl oslavovat pád nacismu, dochoval se však jen náčrt tužkou (kohout vítající nový den).

OheňTouha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náušnice z mé dílny jsou inspirovány dílem Krajina s křížkem a holuby z roku 1937, který mě oslovil svou hrou barev a čistými liniemi, také nenápadnou úzkostí ve svém významu. Navíc jsou náušnice až do 15. 5. zlevněny na 199,-

Krajina s křížkem a holubyKokeshi: Čapek