Už jste někdy pátrali po tom, proč je tradicí mít bílé svatební šaty? Většinou slýcháváme, že bílá poukazuje na nevinnost ( i když to v dnešní době už pravdou moc není).

Ženy si dříve na svatbu vybíraly ty nejlepší šaty ze skříně, ale nejoblíbenější volbou byla modrá barva. Nové šaty na svatbu, si kupovaly ženy jen ty, co na to měly. A i tak si kupovaly šaty, které mohly budoucnu zase použít.

Bílou si oblékaly jen ty nejzámožnější ženy. Bílá byla symbolem bohatství a majetku. Nebyl to dříve symbol čistoty a cudnosti, ale ukázka toho, kdo kolik má peněz a jaké je jeho postavení ve společnosti. Protože bílé svatební šaty, si člověk mohl obléci jen jednou v životě (tak to tomu je vlastně i dnes, pokud se nerozvedeme a znovu nevdáme). V minulosti se ale oblékaly zřídka kdy.

Nový standart bílých svatebních šatů, nastavila královna Viktoórie, když si brala r. 1840 Albert Saxea-Coburga. 

V následujících letech se toho standartu chytily obchodní domy a popořily svůj prodej myšlenkou, že bílá odráží symbol cudnosti a nevinnosti - a která by se tak nechtěla cítit, zvláště v té době? Prodejci snížili ceny a umožnili tak i ostatním si zakoupit bílé svatební šaty.

Ovšem během krize, když si někdo zakoupil bílé svatební šaty, tak se později doma obarvily pro další použilnost. Během druhé světové války bylo také vítané, že se šaty mohly vypůjčit.

Další obnovení éry bílých svatebních šatů nastalo, když se vdávala pak  nádherná americká herečka Grace Kelly  a brala si prince Monaka v roce 1950. Tehdy celý svět sledoval tuto nádhernou, pohádkovou svatbu. Její bílé hedvábné šaty s krajkou oslnily snad všechny. 

 

 

Roku 1981 byla další pohádková svatba a hlavní roli v ní hrála lady Diana a princ Charles. Tehdy Diana měla šaty v odstínu slonovinové kosti. A od té doby začala tradice výběru odstínu bílé na svatebních šatech.

  

 

Dnešní nevěsta má neomezené možnosti. Může si zvolit tón bílé podle toho jak ji jde k pleti či očím. Může zvolit na šaty i barevný akcent, který ji bude ladit s kyticí nebo celkovou barvou svatby. 

Dnes si však nevěsta může zvolit jakoukoliv barvu svatebních šatů. Ale stále 80 - 90 % žen volí bílou.