Jelikož je další akce klubu Zvíře v nouzi věnována ježčí záchranné stanici paní Dvorské (Všeradice u Berouna), rozhodla jsem se sepsat nějaké informace o těchto bodlinatých kamarádech.

 

Něco málo o ježcích

Ježci jsou hmyzožraví savci. Jsou nejvíc aktivní v létě a na jaře a v tomto ročním období jsou ještě poměrně štíhlí. Na podzim si začínají dělat tukové zásoby na zimu, v zimě totiž spí a potřebují tak pěknou dávku energie na přežití až do jara, kdy je probudí teplé počasí. Co se týče denního režimu patří ježek mezi noční tvory, často ho můžeme slyšet jak po večerech a v noci funí a dupe kolem našich příbytků.

Ježek se v přírodě živí hlavně hmyzem, žížalami, slimáky, šneky a vejci, občas se přiživuje i žábami nebo malými hlodavci.

 

Rozmnožování a mláďata

Samička může mít mladé dvakrát do roka, první vrh se v klidu stihne připravit na zimu, ale horší je to pokud se mláďata narodí až pozdě v létě, často tak nedokážou dorůst do potřebné velikosti. Aby ježek ve zdraví přežil zimu, musí mít minimální hmotnost 650 - 700 g.

Tady najdete ježčí kalendář s rozepsanými požadovanými hmotnostmi pro jednotlivé měsíce.

Pokud má ježek před zimním spánkem nižší hmotnost, můžeme se ho ujmout a přes zimu se o něj postarat, nebo ho věnovat nějaké záchranné stanici, která bude ochotná ho nechat u sebe přečkat zimu, aby mohl být na jaře vypuštěn zase do přírody. Pokud najdeme malého ježka, musíme pečlivě zvážit situaci, je totiž možné, že matka jen vyrazila na lov potravy a nechala mládě chvíli o samotě.

 

Máme doma ježka

Ježka zbavíme klíšťat (ve velkém množství můžou ježka i zabít, protože mu vysají hodně krve), zvážíme a zjistíme, jestli je opravdu v situaci, kdy není schopný sám přečkat zimu.

Ježka, kterého máme doma, můžeme krmit jídlem pro kočky nebo psy (konzervy, suché granule), k pití mu dáváme vodu. Pokud je ježek ještě hodně malý (30 - 50g), krmíme ho mlékem pro psy a kočky a postupně přecházíme na masitou stravu.

Ubytování pro ježka vyrobíme z nějaké bedny, ze které nebude moct utéci. Ježek potřebuje ložnici a výběh, v ložnici má nejradši seno nebo buničitou vatu.

Pokud už před zimou ježka nevypouštíme, je potřeba ho zazimovat. Dáme ho i s bedýnkou do místnosti, kde je kolem 5°C, stále ho krmíme, ale ježek postupně přijímá míň potravy až zazimuje. Na jaře až se oteplí, ježek se probudí a můžeme ho zase začít krmit, dokud není počasí natolik příznivé, že ho lze vypustit do přírody.

Podrobněji je vše ohledně starání se o ježka rozepsané zde.