Tenhle blog chci napsat už dlouho, ale pořád nevím, jak na to. Chtěla bych totiž, aby byl úsporný i co se týká množství slov... :-)

(A nenajdete v něm ani jeden obrázek :-)

Tak tedy: V poslední době se naše tříčlenná rodina dostala do nezáviděníhodné situace, kdy musíme po zaplacení všech poplatků a výdajů žít s asi 4 až 6 tisíci celý měsíc. Jak to děláme?

Snadno.

1)Naplánujeme si jídelníček na týden dopředu.

2)Nakupovat jezdíme pouze jednou týdně, na nákup jedeme se seznamem a předem vykalkulovanou cenou nákupu, která by se měla ideálně pohybovat okolo 800,- Kč/ týden.

3)V týdnu se dokupuje pouze pečivo, tu a tam něco, co jsme nesehnali.

4)Kupujeme především základní potraviny, ty nejběžnější, jídelní lístek je promyšlen do detailů tak, aby v něm nic nechybělo - rýže, brambory, těstoviny, knedlíky; každý týden jsou tři bezmasá jídla, dvakrát týdně vaříme rovnou na dva dny (je to výhodnější), 1x polévka, 1x sladká večeře a 1x studená večeře.

5)Zásadně nekupujeme hlouposti, jako konzervy, polotovary, uzeniny, lahůdky, sladké pečivo, dorty, hotovky, jídla v prášku... Sýry kupujeme jen na vaření (eidam, parmazán) nebo na chleba (lučina, čerstvé sýry).

6)Přidělíme si s manželem kapesné, které nesmíme překročit. Manžel má trochu vyšší, aby si mohl platit hodiny angličtiny.

7)Provoz v domácnosti: pečlivě dbáme, aby se nikde nesvítilo zbytečně. A také aby nám přístroje neběžely zbytečně - počítač, televize, rádio, věž... cokoli.

8)Větráme pravidelně dvakrát denně, otevřeme okna dokořán, aby se vyměnil vzduch, po 10 - 15 minutách je opět zavíráme. 

9)Voda: Během čištění zubů u nás nikdy neteče. Stačí si vypláchnout ústa po skončení. Krátce se sprchujeme. Pokud si někdo z nás dělá vanu, je pravidlem, že pak se ihned jde koupat další, abychom ji nevypustili nadarmo. Ideální pořadí: dítě, já, manžel :-)

10)Praní: Pečlivě jsem prostudovala návody k pracím práškům a zjistila, že když dám o něco málo víc než polovinu doporučeného množství, pořád je to dost na to, aby se prádlo krásně vypralo. Aviváž není nezbytná, ale pokud na ní trváte, i aviváže postačí mnohem menší množství, než jak vysoko je ryska v pračce.

11)To samé platí pro zubní pastu - kdo se neudrží, a vyplivne si na kartáček pastu od kraje do kraje jako v reklamě, stejně většinou zjistí, že hned při prvním pokusu vyčistit svůj chrup, že ji více než polovinu vyplivl zpátky do umyvadla. Bohatě postačí množství zrnka hrachu.

12)A také pro jar, šampon a vůbec všechna čistidla a domácí chemikálie. Díky uvážlivému používání pak vydrží neuvěřitelně dlouho.

13)Nádobí myju strukturovaně, nejmastnější kousky si nechávám nakonec a ještě předtím je očistím od zbytků potravy - ideálně do koše. Šetřím jar.

14)Pečlivě třídíme odpad. Ano, to nám finance neušetří, ale máme z toho dobrý pocit. Když už jsme v tom:-)

15)Zvážím, zda je nutné použít mixer, nebo zda je užitečnější a výhodnější ušlehat šlehačku v ručním šlehači :-)

16)Využíváme hodně MHD.

17)Zvykli jsme si přemýšlet i o těch nejobyčejnějších věcech.

18)Veškeré zboží kupujeme s ohledem na cenu, ale stále také na kvalitu. Pokud se nám něco opravdu líbí, našetříme si... (Ale současně zvažujeme, co všechno pro to musíme obětovat a zda nám to za to opravdu stojí.)

19)Nechodíme do kina, do divadla, na výstavy, akce, do ZOO, do muzea, do restaurace, do cukrárny, plavat, nemáme na různé služby, kroužky, zdokonalovací kurzy všeho druhu, nemám na údržbu krásy, nechodíme k holiči, nemáme na parádu, na nové oblečení, na nové boty, na spodní prádlo, na výtvarný materiál, na knížky, co se nám líbí a které bychom chtěli, nemůžeme si už ani koupit vzájemně dárky k narozeninám...

20)Když se nám výjimečně zadaří něco málo uspořit, dáme to stranou, nebo zajdeme do cukrárny, zaplavat, tu a tam do divadla, koupíme si knížku a nebo nové ponožky :-)

Tak to je vše, přeju dobrou noc.

motiff