Začnu tím, že jsem se s postupem času již několikrát snažila své děti (syn a dcera – oba ZŠ) přivést k pletení a háčkování. Začátky jsou samozřejmě vždy těžké a trpělivost u dětí prchavá. A tak to pokaždé skončilo stejně – po velkém nadšení vše po zhruba deseti minutách hodili za hlavu.

Tablet letí do skříně, Vánoce přichází

Jako každý rok jsem i letos v předvánočním období zaplula do všem známého klasického shonu. Děti zatím střídavě koukaly na pohádky, hrály hry na tabletu a bezcílně brouzdaly na smartphonech v takové míře, až to dospělo k bodu, kdy veškerá „chytrá“ zařízení musela šupem do skříně!

Mami, já se nudím…

Poté přišlo (všem jistě dobře známé) kolečko „Mami, já se nudím…“, ratolesti se přišly asi 50x zeptat, co mají dělat a 100x, kdy už dostanou tablet nazpět. A pak se stal vánoční zázrak – po zvědavém okukování si ke mě obě děti přisedly a chtěly začít plést taky. A nejen, že u toho vydržely, ale oběma jim to opravdu šlo!

Strávili jsme úžasné tři hodiny společným pletením, posloucháním koled a povídáním. A opravdu to byl ten nejlepší odpočinek, jaký jsem si po tom všem shonu mohla přát.

Vývoj jemné motoriky, řeči a další přínosy

Během našeho „rodinného“ pletení jsem si vzpomněla na článek o pozitivním působení ručních prací na rozvoj jemné motoriky u dětí, který jsem nedávno četla (k dohledání je na internetu takových článků několik – dle klíčových slov např. pletení u dětí, rozvoj motoriky atd.).

Ruční práce (háčkování a pletení především) u dětí pozitivně působí také na vývoj mozku, zlepšují řeč a pomáhají ve výuce cizích jazyků. Děti získají zručnost, vynalézavost, smysl pro přesnost a čistotu, pracují na své trpělivosti a osvojí si početní základy.

Nenutit, přijdou sami…

K jakýmkoli podobným tvořivým činnostem by se děti neměly nutit, ale spíše bychom měli počkat, až si o to poprosí sami. Někdy je přeci jen potřeba k určitým věcem dospět po vlastní ose.

Já mám pro Vás ještě jednu radu: vypněte doma všechny přístroje a zařízení, které odvádějí jejich pozornost a začněte plést, šít, tvořit – zkrátka dělejte, co baví Vás. A i když Vaše děti nebude bavit zrovna pletení, přijdou za Vámi třeba s knížkou nebo hromadou pastelek – hlavní je být spolu.

Lenka
Tým wooland.cz