Další ročník velikonočního jarmarku máme za sebou.

Mám velikou radost, stále více prodejců má zájem o naše rukodělné jarmarky, které zde pořádáme již 8 let. V sobotu 6.4.2019 praskal sál v Ejpovicích doslova ve švech.  Své výrobky představovalo 30 prodejců, což byl rekordní počet. Prostorové možnosti sálu byly podle mého názoru už za hranicí možností. Zřejmě se opět vrátím k počtu o 2-3 prodejce méně.  I když je opravdu těžké prodejce odmítat.

Moc děkuji všem prodejcům za opravdu precizně připravené zboží, za všechny originální kousky, za velikonoční sortiment, který byl víc jak pestrý.  Ukázky některých řemesel přispěly ke skvělé atmosféře. Je důležité příchozím lidem tyto techniky připomínat. Vždyť řemeslo má zlaté dno.

Například pletení pomlázek jste mohli sledovat v „přímém přenosu“. I letos totiž přijal pozvání na jarmark zručný košíkář z Domažlicka pan inženýr Zdeněk Pikal. Určitě mohu prozradit, že vrby na proutky si dokonce sám pěstuje. Na zahradě má v současnosti na osm tisíc stromků a tak se zároveň stal znalcem různých odrůd vrb.

Další ukázkou krásné lidové tvorby bylo malování kraslic. To byla nádhera! Metodu voskového reliéfu představila Pippa, která se zdobení kraslic věnuje téměř 20 let. Voskový reliéf je jednoduchá a na pomůcky nenáročná technika, kterou si mohl na místě zkusit každý. 

Celé odpoledne se ukázkám skládání origami věnovala Eski. Mnoho malých i velkých si skládání z papíru i vyzkoušelo. Mnozí byli překvapeni, jak je skládání pracné a časově náročné. Origami dekorace z papíru jste mohli na jarmarku vidět poprvé. Papírové kytičky mají hned několik možností, jak je uplatnit - dekorace do vázy, na větvičku, místo mašle na dárek.

                              

A novinky letošního jarmarku? Výrobky ze dřeva – misky a táci soustružené z různých typů dřeva a lakované do různých barevných odstínů. Některé maminky určitě ocenily originální,  různobarevné bavlněné nažehlovací záplaty s dětskými motivy pro kluky i holčičky. Já sama jsem si několik kousků pořídila, bude to skvělá pomůcka proti dírám na legínách nebo teplácích, ale možná i pro výrobu zajímavého trička.  Z originálních fimo kraslic a velikonočních zápichů od Luštěnky mi přecházel zrak -  tolik pestrých barev, které k jaru neodmyslitelně patří. Lenka , zde n aFleru l.Prouzova, ručně šije různé dekorace z filzu. Z jejích velikonočních zajíčků měla obrovskou radost má dcera. Do její postele přibyl jeden hnědý ušák a hned byl kamarád s dvaceti dalšími plyšáky :o) A já si uvědomila, že šít ručně takové krásné dekorace a chtít za ně jen pár korun musí tuto prodejkyni opravdu bavit.

Nemohla jsem přehlédnout ani milé novinky mezi šperky. Václavovna představila šperky vyrobené metodou elektroforming neboli pokovováním kovových či nekovových předmětů elektro-chemickou cestou. U Magdiik jsem objevila veselé náušnice vyrobené z nylonových šňůrek drháním – macrame.

       Doufám, že i vy jste si jich všimli :o)

Keramika od Přívozu přivezla zahradní a dekorační keramiku – opravdu parádní kousky. Plno keramických zajíců, koček a svícnů už zdobí nějakou zahrádku nebo byt.  Také jste mohli vidět, jak lze spojit keramiku a pletení z pedigu. Ani barevná plstěná vajíčka a slepičky holokrčky z ovčího rouna neměly chybu, díky Haně Hnátové.

       

Ale chvála patří samozřejmě každému z prodejců. Nemohu pokaždé napsat o všech.

Byly jste výborní všichni. Ať žije ruční práce.

               

      

A sladká tečka na konec.

Budu se těšit na vaše šikovné ruce na vánočním jarmarku. Aviška