Vítězka posledního kola vybrala na listopad téma : Klavír s barevnou paletkou černá a bílá.

image

Klavír (z lat. claves = klíče, klávesy) nebo piano je strunný úderný hudební nástroj. Jeho tón vzniká chvěním strun rozkmitaných úderem plstěných kladívek uváděných do pohybu klaviaturou. Klavír je využíván jako sólový i doprovodný nástroj, či jako součást orchestru.

Existují dva základní typy piana. Velký klavír neboli křídlo, koncertní křídlo má rezonanční skříň se strunami vodorovně a je určené zejména pro koncertní účely. Menší nástroj se nazývá pianino a má rezonanční skříň umístěnu svisle.

Praotcem klavíru byl řecký monochord – byla to jedna struna napjatá na ozvučné desce s pohyblivou kobylkou. Zvýšením počtu strun vznikl polychord. Připojením klávesnice a trsacího mechanismu rozechvívajícího struny vznikl na začátku 14 století klavichord.

Paralelně s klavichordem vzniká klavicembalo (cembalo), které se od klavichordu liší tím, že jeho struny jsou různě dlouhé, z nichž každá je naladěna na jinou výšku tónu. Zpočátku byla pro každý tón struna jedna, později dvě až tři. Ve snaze dosáhnout větších dynamických rozdílů, došlo ke změně způsobu rozechvívání strun. Místo jazýčku byla zvolena palička spojená s klávesnicí, která umožnila různou silou úderu dosáhnout i různého silného zvuku. Na tuto myšlenku jako první přišel v roce 1708 Bartolomeo Cristofori a předvedl kladívkový klavír na jehož základech hrají klavíry dodnes.

V první polovině 19. století vznikla v Evropě řada dílen specializovaných na stavbu klavírů (např. pařížský Erard, londýnský Broadwood či vídeňský Bösendorfer). Nástroj prodělal dlouhý vývoj, např. byla specifikována funkce pedálů či rozšířený rozsah z pěti oktáv v dobách Mozarta na dnešních sedm a víc. Stejně tak se vyvinula klavírní mechanika, jaká se používá při stavbě pian i v současnosti. K polovině 19. století již piano vypadalo a fungovalo jako dnes.

V listopadu se narodilo plno geniálních klavíristů.

8. listopadu uplyne 115 let ode dne kdy v Paříži zemřel belgický skladatel a varhaník César Franck. Dožil se 78 let, které naplnil studiem, koncertováním, kompozicí a pedagogickou činností. 16. listopadu roku 1895 se v německém Hanau narodil Paul Hindemith. Byl nejen violistou, dirigentem, báječným komorním hráčem a skladatelem, ale také vášnivým propagátorem moderní hudby. 21. listopadu se vrátíme o 310 let zpět do roku 1695, kdy zemřel největší anglický barokní skladatel Henry Purcel. Psal písně, komorní a příležitostná díla, ale také duchovní skladby pro anglikánskou církev. Wilhelm Friedemann Bach se narodil na svátek svaté Cecílie patronky hudebníků 22. listopadu roku 1710. Tento nejstarší Bachův syn se stal varhaníkem v Drážďanech, odkud odešel do Halle, Braunschweigu a Berlína, kde se jako varhaník a skladatel těšil velké oblibě princezny Anny Amalie Pruské. Přesto zemřel v naprosté bídě. Poslední listopadový oslavenec je Arthur Honegger. Tento původem švýcarský houslista, dirigent a skladatel, který patřil k umělecké skupině nazvané Pařížská šestka zemřel 27 listopadu roku 1955.

V historii nejznámější pianisté :

W. A. Mozart - Považován za jednoho z prvních velkých mistrů klavíru, byl uznán za svůj hudební talent a za svou kompoziční schopnost. Anarchický, vzpurný a nepředvídatelný, vynikal v klasicismu a byl jedním z nejvlivnějších hudebníků v historii.

L.van Beethowen - Inovativní a talentovaný, Beethoven začal hrát na klavír pod přísnými nařízeními svého otce, který vystavoval dítě velkému trápení během tříd. Být ještě chlapec, dal svůj první koncert.

Prošel svým školním vzděláním s velkými obtížemi, protože jak řekl: „Hudba přichází ke mně snadněji než slova“. Během své dospělosti musel bojovat proti hluchotě, dokonce i některé z jeho nejdůležitějších děl vznikly během posledních 10 let života, kdy už neslyšel.

F. Chopin - Rafinovaný, jemný, s dokonalou technikou a jedinečným harmonickým zpracováním dal Chopinu klavír nový život v romantické hudbě s jeho skladbami..

S. Rachmaninov - byl jedním z nejkrásnějších pianistů 20. století a jedním z posledních velkých romantických skladatelů evropské hudby. Liszt klavírní student a Čajkovského hudba, která se vyznačuje technickou schopností a rytmickou manipulací.

Rachmaninov měl velmi velké ruce, což mu umožnilo snadněji pokrýt klavír. Ale bylo to pro jeho díla, že je považován za jednoho z nejvlivnějších hudebníků své generace.

J. L .Lewis - Pionýr rocku, jeho virtuozita a jeho vystoupení na jevišti z něj učinil jednoho z nejslavnějších pianistů v historii. Schopen stisknout klávesy s nohou, ve stejné době jako s rukama, je přezdívaný "Assassin" pro jeho chování na klavír.

Paletka pro tvoření :

 

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                                   Hlasovat můžete do 25. 11. 2023

Anketa se načítá ...