Klíčky, nejsilnější energie rostlin...

Příznivé účinky čerstvých klíčků jsou známé už od starověku, z dob staré Číny a Egypta. Ukrývají v sobě vysoký obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů i proteinů. Už po dvou hodinách klíčení se v semínku zvyšuje obsah vitamínů a balastních látek o 50 až 200 %. Čerstvé klíčky přispívají nejen ke správné funkci orgánů, ale mají značné preventivní, léčivé i regenerační účinky.

Klíčiky jsem, zejména na jaře od dětství - tedy já ne, ale semínka, která jsem vysévala nebo pěstovala na vatě a písku, převážně řeřichu. Tu miluji dodnes. Postupně jsem přidala občas mungo a to bylo vše.

Nakličování je vlastně i zábava, protože, jak jsem zjistila, existuje spousta semen, která po aktivaci enzymů uvolňují klíček. Tím aktivátorem je voda, postačí ale i vlhkost, která probudí semínko k životu. To pak vypustí výhonek nabízející velkou spoustu enzymů, antioxidantů, kterými jsou vitamíny rozpustné v tucích, A a E, dále pak vitamín C, některé vitamíny skupiny B, které jsou důležité právě v zimě, protože, mimo jiné, dovedou upevnit také naši imunitu. Výhonky vojtěšky ukrývají vitamín K, jež je protikrvácivý.

Letos, s prozíravostí sobě vlastní, aniž bych samozřejmě tušila, co přijde, jsem s předstihem - někdy koncem ledna - objednala sofistikovaný set ke klíčení. To abych postoupila na další level  i v této oblasti. Dorazil ještě před koronavirovým šílenstvím a já zajásala, protože splňoval i moje estetické nároky. Sklenice o obsahu 750 ml s nerezovým sítkem a keramickou, odkapávací miskou. Rozhodla jsem se hned tedy také ověřit jeho funkčnost...

První pokus s pidisemínky rukoly tedy moc nedopadl, ale nenechala jsem se odradit - mám své necnosti, ale rozhodně nejsem vzdávačka Velký úsměv

Druhý pokus, směs semínek od munga přes ředkvičku až po řeřichu (objednaná spolu s klíčící sklenicí) už dopadla mnohem lépe...

image

 

Celý proces klíčení v běžných bytových podmínkách trval cca 5 dní. Jela jsem podle návodu, tedy nejprve na noc namočit a poté 2 - 3x denně propláchnout čistou vodou a nechat vykapávat...

 

 

Pozorovala jsem semínka, jak rybky v akváriu a dočkala se skvělé úrody Velký úsměv Co říkáte?

 

 

První snídaně s klíčky, které díky směsi semínek mají opravdu lahodnou chuť, pikantní a lehce pálivou, byla odměnou za trpělivost. Tímto se klíčení stalo pevnou součástí mých rituálů...

 

 

Ještě musím vychytat nějaké nové klíčkové recepty a život je zase o něco pestřejší.

 

 

Všem jarním radostem a klíčení zvláště ZDAR!

Vaše monimoni ♥