Malý Igaluk doběhl celý udýchaný do středu vesnice. „An... Anni... Anniarvik nás všechny zve na koktejl,“ vypravil ze sebe s námahou. Eskymačky se na něj podívaly, jako kdyby jim právě řekl, že našel tuleně velkého jako sto ledových ker.

Po dlouhém okamžiku ticha se k Igalukovi otočila stará Mauja a třaslavým hlasem se zeptala: „Anniarvik nás zve na kok... co?“ Malý chlapec se zachichotal a zopakoval: „Na koktejl.“

„To je zasejc nějakej její novej vejmysl,“ ozvala se skoro bezzubá Tanaraq. „Ta si prostě nedá pokoj. Vod tý doby, co ten její jezdí do tý... Eu... Európy, tak s ní nejni k vydržení! Furt se snaží zavádět nějaký novoty,“ lamentovala pohoršeně.

Igaluk ji trošku nesměle přerušil. „Ale ty koktejly vypadají moc krásně, jako kdyby Anniarvik ulovila polární záři na sněhu a schovala ji do kalíšku.“ Pak se honem sehnul, aby ho Tanaraq nestihla praštit, a přidal se k Eskymačkám, které se už celé nedočkavé vydaly podívat na polární záři v kalíšcích. Tanaraq se k nim připojila, ale dala si opravdu záležet na tom, aby všichni slyšeli její opovržlivé brblání. To ovšem okamžitě ustalo, jakmile před sebou, stejně jako ostatní Eskymačky, uviděla nádheru, kterou pro ně Anniarvik připravila. Ledové kalíšky s koktejly zářily tolika barvami, až jim všem oči přecházely.

Když po dlouhé době ženy od Anniarvik odcházely, mladá Suluk navrhla, že by Eskymačky mohly uspořádat soutěž, ve které by se všechny snažily vytvořit výrobky v barvách koktejlů z ledových kalíšků.

Když byly výrobky hotové, Eskymačky se začaly dohadovat, které z nich se nejlépe podařilo vystihnout barvy ovocných koktejlů od Anniarvik. Došlo dokonce i na souboje v ledové tříšti a pár rozbouraných iglú, až nakonec chytrá Uglu navrhla, aby Eskymačky poslaly své výrobky do Evropy, kde rozhodnou za ně.

Pomůžete jim vybrat, který z jejich výrobků se nejvíc povedl?

Anketa se načítá ...

Za Igloo gang sepsala LaPetiteBohemienne

image