Blog KLUBU Sušenky a spol. 


Rebarborový koláč z labuznik.com (Perutynka) - recept

Rychlý ovocný koláč (Bambule)
 
2 hrnky pol.mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla(hery) .... žmolenka

1 hrnek žmolenky odebereme stranou a dozbytku se přidá :
1prdopeč, 2 vejce, 1 hrnek mléka.

těsto se nalije nahlubší vymaštěny a vysypaný plech, hustě poklade ovocem (švestky bez pecek, jablka na kostičky ap.) a posype tou odebranou žmolenkou

Peče se v předehřáté troubě asi 1/2 hodiny

1,5 kg jablek
2 vanilkové cukry
3 vanilkové pudingy
8 lžic cukru

Mouku prosejte s kypřícím práškem do mísy, přidejte cukr, změklou nakrájenou heru, vejce a mléko (raději dávám mléka méně a postupně přidávám, aby pak těsto nebylo lepkavé, ale pružné). Vypracujte hladké pružné těsto a nechte 30 minut odpočívat.
Jablka oloupejte, vykrájejte jádřince a nakrájejte na menší kostičky (nevzdávejte to, pusťte si k tomu muziku nebo film =D). Potom nakrájená jablka promíchejte s cukrem, vanilkovými cukry a pudingovými prášky. Pořádně promíchejte, jablíčka se obalí škrobem z pudingů. Když mě na 700g jablek začne jímat zoufalství, udělám klidně náplň jen z kila a adekvátně tomu uberu pudingy a cukr, náplně je míň, ale na chuti to nic nemění =)
Z těsta vyválejte dvě placky. Doporučuji je válet na pečícím papíru (nechápu, jak je babička udělá na vále a přenese), když dosáhnete tvaru plechu, jeden papír s těstem do něj rovnou přesuňte. Jablečnou náplň rozprostřete rovnoměrně po spodní vrstvě těsta, klidně jablka trošku přimáčkněte, ať tam nejsou jen tak volně nasypaná. Na náplň přeneste druhý plát těsta a odloupněte z něj papír. Na několika místech ho vidličkou propíchněte.
Pečte do růžova až zlatava na 175 stupňů.Jednou jsem ho dělala dvojitou dávku u příležitosti návštěvy přítelovo rodičů, po třech kilech malých jablkových kostiček jsem pak chuti na něj půl roku odolávala Smějící se


Báječný jablečný koláč (Calme)


Suroviny na větší plech:

400 g hladké mouky
1 lžíce cukru
7 lžic mléka
1 hera
1 vejce
1 kypřící prášek

náplň:
1,5 kg jablek
2 vanilkové cukry
3 vanilkové pudingy
8 lžic cukru

Mouku prosejte s kypřícím práškem do mísy, přidejte cukr, změklou nakrájenou heru, vejce a mléko (raději dávám mléka méně a postupně přidávám, aby pak těsto nebylo lepkavé, ale pružné). Vypracujte hladké pružné těsto a nechte 30 minut odpočívat.
Jablka oloupejte, vykrájejte jádřince a nakrájejte na menší kostičky (nevzdávejte to, pusťte si k tomu muziku nebo film =D). Potom nakrájená jablka promíchejte s cukrem, vanilkovými cukry a pudingovými prášky. Pořádně promíchejte, jablíčka se obalí škrobem z pudingů. Když mě na 700g jablek začne jímat zoufalství, udělám klidně náplň jen z kila a adekvátně tomu uberu pudingy a cukr, náplně je míň, ale na chuti to nic nemění =)
Z těsta vyválejte dvě placky. Doporučuji je válet na pečícím papíru (nechápu, jak je babička udělá na vále a přenese), když dosáhnete tvaru plechu, jeden papír s těstem do něj rovnou přesuňte. Jablečnou náplň rozprostřete rovnoměrně po spodní vrstvě těsta, klidně jablka trošku přimáčkněte, ať tam nejsou jen tak volně nasypaná. Na náplň přeneste druhý plát těsta a odloupněte z něj papír. Na několika místech ho vidličkou propíchněte.
Pečte do růžova až zlatava na 175 stupňů.Jednou jsem ho dělala dvojitou dávku u příležitosti návštěvy přítelovo rodičů, po třech kilech malých jablkových kostiček jsem pak chuti na něj půl roku odolávala Smějící se


Jablečný koláč - zdravější varianta (kniha Cukroví a moučníky tentokrát zdravě - str. 80 - Rychlý moučník s jablky (ovocem)
(Spirala - mírně upravené - těsto bylo moc husté, přidala jsem 50 ml vody, bylo málo jablek, dávámn dvojnásobek + nahoru přidaný na posyp sáček skořicového cukru)
Upravená varianta:
150 g celozrnné mouky (dávám špaldovou bio celozrnou jemně mletou)
150 g hladké mouky
80 g přírodniho cukru
100 ml másla (dávám kvalitní olej)
1 vejce
asi 150 ml mléka
50 ml vody (přidáno na zředění na konci míchání)
1/2 prášku do pečiva
špetka soli

náplň (používám jako posyp nahoru)
200 g jablek v receptu - dávám 400 g a není moc
50 g ořechů (dávám co mám, vlašské nebo lískové)
1 lžíce skořice smíchat se dvěma lžícemi třtinového cukru (možno použít 1 sáček hotového skořicového cukru)

Vyšleháme olej (máslo), vejce a mléko, vedle smícháme sypké hmoty a obojí promícháme. Těsto je dost husté, proto přidávám cca 50 ml vody. Rozetřeme na pekáček vyložený pečícím papírem, posypeme strouhaným jablkem a nahoře cukrem smíchaným se skořicí). V recpetu je pečení 25 až 30 minut při 200 stupních, já peču 10 minut při 200 a pak dopékám při 180.

Moravské, dvouctihodné, plněné....koláčky (Sobis)

 

1/2 kg hladké mouky

1/4 kg tuku (půl sádla, půl másla)

2 žloutky

5 kostek cukru

špetka soli

1/4 l mléka

50 g droždí (kostka a kousek).

Těsto zpracujeme hned, nenechává se kynout. Dovnitř je dává tvaroh, navrch povidla a žmolenka. Peče se hned.

Já davám půl sádla, čtvtr másla a čtvrt Hery. Tuk rozehřeji. Ohřeju trochu mlíko, přidám cukr (5 kostek odpovídá 40 g), přídám špetku soli, klepnu 2 žloutky a nadrobím tam droždí.  Zamíchám, zasypu moukou, promíchám a naliju tuk. Když je to moc lepivé, přídám mouku. Dělám kuličky (vážím si je, 35 g), rozplácnu na placku, dám lžičku tvarohu (tvaroh, cukr, vanilk. cukr a vajíčko). Zabalím jako na buchtu, obrátím zabaleným dolů. Prstem udělám důlek (občas někde vyteče tvaroh), dám půl lžičky povidel a posypu žmolenkou. Někdy na žmolenku zapomenu. Pěču to při 180°C, upečené jsou rychle (když lehce zezlátnou, vyndavám je. Jinak jsou suché). Jak je vidět, někdy je asi důlek malý a povidla trošku ztečou.


 Roláda se šlehačkou (Perutynka)

 

5 žloutků + 5 lžic cukru vyšlehat, přidat 3 lžíce kakaa a sníh z 5 bílků - opatrně smíchat

plech vyložit alobalem a vymazat sádlem (opravdu sádlem, nejlepší) - rozetřít a upéct (je to rychle)

horké posypat vanilkovým cukrem, po zchladnutí natřít šlehačkou vyšlehanou a zavinout

je to neskutečná dobrota ... druhej den rozleželá nejlíp


Rumový jablečný perník (Calme)
Je z posledního čísla Gurmetu. A protože je to z perníků na plech zatím nejlepší co jsem zkoušela, musím se podělit. =)

350g polohrubé mouky, 300g cukru krupice, 350g na hrubo strouhaných oloupaných jablek, 2 vejce, 10 lžic oleje, 2 lžíce kakaa, 50ml rumu,  250ml mléka, 1 a 1/4 kypřícího prášku do perníku, lžička skořice. + poleva: 3 lžíce medu, 50g másla, 2 lžíce kakaa, 50ml rumu, 50g strouhaného kokosu na posypání

Všechny suroviny na perník smíchat. Péct ve větším plechu, vysypaném, nebo vyloženém pečícím papírem. Na 180 stupňů asi 40 minut.

Poleva: suroviny nechte na plotně v kastrůlku rozpustit, promíchejte, aby se všechno spojilo.

Perník polévejte polevou hned po vytažení z trouby, ještě horký, aby poleva trochu nasákla do těsta. Posypejte kokosem.

Je krásně vláčný, jablka jsou dobrý nápad, i ta nasákavá poleva =) Jinak jsem místo té čtvrtky prášku do perníku dala asi lžičku domácího perníkového koření a přidala k jablkům ještě kousek na jemno nastrouhaného čertvého zázvoru a skořice o trochu víc. 


 
Hrníčková cuketová buchta (Spirala)

Původně jsem začla podle tohoto receptu - ale jak už je mým dobrým zvykem, je pozměněn vydatně, uvedu tedy rovnou rozpis (ubírala jsem mouku, nahrazovala část celzrnnou, ubírala jsem cukr a nahradila jsem obyčejný třtinovým, kakao jsem nahradila karobem).

Suroviny:

Vejce 3 ks

Mouka - 1 hrnek polohrubá, 1 hrnek celozrnná pšeničká jemnľ mletá

Cukr třtinový - 1 1/2 hrnku

Rostlinný olej - 1 hrnek

Skořice mletá - 2 lžičky

Karob - 3 lžíce

Vanilkový cukr - 1 sáček

Prášek do pečiva - 1 sáček

Cuketa strouhaná nahrubo - 2 hrnky

Mléko 1/2 hrnku

Olej vyšlehat s cukrem a vanilkovým cukrem, zašlehaj vejce, přidat mléko a opět prošlehat, vmíchat strouhanou cuketu. Do toho přidat směs promíchaných suchých surovin (mouky, skořice, karob, prášek do pečiva). Tekuté těsto nalít na hlubší plech vyložený papírem na pečení a péct v torubě na 170 stupňů (horkovzduch) asi 35-40 minut.

Nahoře jsem pocákala čokoládou a zasypala slabě kokosem do ještě nestuhnuté čokolády. Opravdu velmi dobré, rodina cuketu nemiluje a nechtěli věřit, z čeho buchta je :-)


Veverský koláč (MijdaM)

Říkáme veverský, protože ho vždycky ve velkém pečeme na táboře ve Veveří, děti dostanou recept a dospěláci jenom koukají, jak to míchají.

1 velký jogurt (400g)

1 kelímek od jogurtu polohrubé mouky

1/2 kelímku cukru krupice

1 kypřák

2 vejce

ovoce na posypání, drobenka (1/2 kostky tuku, stejné množství cukru, 2x tolik mouky polohrubé nebo hrubé)

Všechno na těsto smíchat v míse, nalít na vymazaný vysypaný plech, poklást ovocem a posypat strouhankou. Upéct ve středně vyhřáté troubě do zezlátnutí.

Ovoce lze použí co padne pod ruku, na táboře dáváme většinou něco nasbíraného lesního, jdou použít broskve, jablka, hrušky, švestky, blumy. Těsto je tenké, takže na najedení to není, ale mlsání perfektní.


Hruškový z Apetitu (Kat-ja) - zkoušela jsem různé ovoce, ale stoprocentně vedou hrušky a potom ostružiny
Jablečný z jogurtu a s perníkovou drobenkou (Kat-ja) - je lehoučký a perníková drobenka je zvláštní a nejlíp chutná s těmi jablky z receptu a nebo se švestkami a navíc je velice pohodlné jak se pro odměřování používá kelímek od jogurtu :)

Meruňkový z Apetitu (Helísek) - s malými úpravami - cukr hnědý třtinový a asi jen 2/3 co je v receptu, mouka špaldová půl polohrubá půl jemná celozrná a meruňky mražené...a je to veliká dobrota, tak posílám všem co je honí mlsná :)))
(Spirala) odskoušeno také -  kelímek jogurtu dávám choceňský malý (je to asi 3/4 šálku), mouku půl špaldovou bio a půl polohrubou), cukr bio jemne mletý třtinový s melasou 1/2 kelímku, posýpka z uvedeného množství vystačila na 2 dávky koláče - dělám z čerstvého i kompotovaného ovoce, super jsou meruňky, broskve, švestky
Do KLUBU - Sušenky a spol.  /  Zpátky na Sušenkový rozcestník