Igelitová taška lidově zvaná igelitka je jednoduchá taška vyráběná z plastu (obvykle nízkohustotního polyethylenu nebo polypropylenu, nikoliv igelitu), které nemá (zpravidla) dlouhou životnost, její základní smysl je totiž obvykle jen odnést si nákup z obchodu domů.

Na začátek několik faktů o igelitových taškách.

Jen v roce 2009 byly v České republice rozdány zdarma zhruba 3 miliardy plastových tašek, což představuje asi 1 000 tun plastu. Z tohoto objemu je pouze 1–2 % igelitových tašek recyklováno, zbytek skončí na skládkách. Zajímavé je, že na výrobu igelitek se jen v USA spotřebuje 11 milionů barelů ropy k výrobě igelitek – a to v době, kdy kolem obchází strašák ropného zlomu.

 

Do supermarketu vyráží čas od času každý z nás. V čem si nákup odnášíte domů? Máte vlastní nákupní tašku, kterou používáte stále dokola, nebo si pokaždé kupujete igelitovou či papírovou tašku? Pokud je vám bližší druhý případ, pak vězte, že nejste sami. Velmi rychle jsme si totiž zvykli na to, že v obchodech dostáváme igelitky zdarma nebo je pořídíme za pakatel.

 

„Jen 1–2 % igelitových tašek je recyklováno, zbytek končí na skládkách.“

 

5 důvodů, proč nenosit igelitku nebo papírovou tašku

  • Igelitky nejsou šetrné k přírodě. Jen 1–2 % igelitových tašek je recyklováno, zbytek končí na skládkách, kde se rozkládá až stovky let.
  • Používání igelitových a papírových tašek leze do peněz. Pokud bychom si každý týden kupovali jednu igelitovou tašku, stojí nás to ročně cca 520 korun.
  • Igelitka nikdy nemůže být módním doplňkem. Osmdesátá a devadesátá léta, kdy byly igelitky s potiskem hitem, jsou naštěstí už dávno pryč.
  • Igelitky a papírové tašky nic moc nevydrží. Často jsou opravdu jen na jedno použití.
  • Koupí látkové tašky můžete přispět i na dobročinné účely a navíc se taková taška může stát i zajímavým designovým doplňkem (určitě bude více „sexy“ než taška s logem vašeho oblíbeného obchodu)

Jen zde na Fléru máte možnost zakoupit nádherné tašky, které nahradí igelitky na x let.

 

Textilní nákupní tašky od MarcelaArt 

 

 

Nákupní tašky skládací od Sufik

 

 

Nákupní tašky od reeezinka

 

 

Nákupky od albrja

 

 

Nákupky od teruber

 

 

Další náhradou ,,igelitky,, může být takzvaná síťovka

 OlgaKristina

ORIGINÁLNÍ SÍŤOVKA 9. fuchsiová

 

 

Turca

image

 

 

alemari

image

 

Tak neváhejte a vybírejte, nyní máte možnost udělat i někomu radost pod stromečkem.

Stačí zadat zde do vyhledávače nákupka, nebo síťovka a máte nepřeberné množství na výběr.

 

 

 

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Igelitov%C3%A1_ta%C5%A1ka

https://www.nazeleno.cz/nazelenoplus/5-duvodu-proc-nenosit-igelitku-nebo-papirovou-tasku.aspx