Od brněnských paneláků je to coby kamenem dohodil. Vystoupíte z MHD, pár kroků do kopce a už se nacházíte v přírodní rezervaci Kamenný vrch na unikátní koniklecové louce.  Koniklecová louka v Brně je  jednou z největších lokalit, kde se tato květina vyskytuje.




Kromě České republiky roste koniklec velkokvětý už jen na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Německu a okrajově i Srbsku. Největším nalezištěm této silně ohrožené rostliny je podle znalců právě Kamenný vrch u Brna. Odborníci zde napočítali bezmála 63 400 jedinců, což je nejvíce konikleců velkokvětých na světě. Nikde jinde než ve střední Evropě tuto rostlinku nenajdete a v žádné jiné lokalitě není tak početná.

(Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/koniklecova-louka-v-prirodni-rezervaci-kamenny-vrch)

Co ještě víme o konikleci? Zeptáme se Wikipedie.

Koniklec je nízká až středně vysoká trsnatá rostlina, s převážně ochlupenými listy i lodyhami, zařazená do čeledě pryskyřníkovitých. Rod koniklec je geneticky nejblíže příbuzný a s velkou pravděpodobností i totožný s rodem sasanka. Stejně jako celá řada rostlin z čeledi pryskyřníkovitých je i koniklec rostlina jedovatá. Obsahuje toxickou látku ranunculin, vyvolávající zvracení a průjmy.

Koniklec velkokvětý je hodnocen jako silně ohrožený druh a je chráněn i zákonem. Pro jeho překrásné veliké květy je však tento koniklec nejvíce žádaný. Přesazování z volné přírody je nejen nezákonné, ale zpravidla i neúspěšné.  Rostlinka má lehce zranitelný dlouhý kořen. Pěstování je tedy mnohem úspěšnější ze semen, která velmi dobře klíčí. 

Jako skoro každým rokem, i letos jsme si udělali výlet na koniklecovou louku. Pokaždé se nám ukáže jinak. Někdy se koniklece teprve klubou, jako letos. Jindy je najdeme v plné kráse ale už jsme přišli i později a většina byla odkvetlá.

Letos se většina konikleců teprve klubala jako lehce ochmýřená mláďátka: 

 


Některé už se začaly pomalu ukazovat:


 

A jeden trs, zřejmě si pro sebe zabavil nejvíce slunečního svitu, se pyšnil v plné své kráse:

 Všechnu tu krásu jsem pro vás nafotila a ráda se podělím. 

Vaše D.FELIX