Nadešel čas pro sklizeň kopřivového semínka. Na úvod bych ráda informovala, že kopřivové semínko pojídáme pouze v sušené formě / nebo jinak upravené / - čerstvě utržená semínka mohou mírně "požahat jazyk" nebo podráždit krk.
 
Kopřiva je přístupná každému z nás - roste prakticky všude, takže nasbírat semínka nebývá problém. Mnozí se zaměřují na adaptogeny dovezených z dalekých a exotických krajů - zapomínáme na zelené bohatství nám blízké a dáváme přednost rostlinám, jejichž názvy mnohdy ani nedokážeme vyslovit. Bylinky, které nejvíce potřebujeme totiž rostou poblíž místa našeho bydliště.
 
Největší přínos má kopřivové semínko pro ty, kteří trpí těžkým syndromem vyhoření, což má za následek hlubokou únavu, chronickou bolest a střídavé pocity deprese a intenzivní úzkosti. Zde kopřivové semínko umí neuvěřitelné zázraky.
 
Tato superpotravina dokáže velmi mnoho:
  • posiluje nadledvinky formou minerálů, stopových prvků
  • ideální v období chronického vyčerpání, syndromu vyhoření - navracejí aktivitu a chuť do života
  • kopřivové semínko lze označit doslova jako "pokrm pro ledviny"
  • harmonizují celý endokrinní systém - jejich primárním účinkem je vyrovnání nadledvin
  • mají stimulační účinek
  • obsahují mnoho vitamínů - A, B, C a E
  • obsahují vysoký obsah bílkovin
  • posiluje náš imunitní systém
  • afrodisiakální účinky - zvýšený sexuální apetyt u mužů
  • u žen zvyšují hladinu estrogenu
 
sklizeň kopřivových semínek
Při sklizni kopřivových semínek ostřihneme celou nať - svážeme a sušíme zavěšené. Během sušení kopřivovou nať opouští rozmanití hmyzí "nájemníci" a po sušení lze možno velmi jednoduše zpracovávat ručně, aniž bychom se požahali.
Při sklizni vybírejme kopřivy, jejichž semínka jsou zelená, jsou mladší a výživnější než-li ta hnědá.
Sbíráme semínka od kopřiv samičích, kopřivovým samcům přechází do květenství, což poznáme - "semínko" kvete a je zbarveno do krémovo-bílé barvy. 
 
použití - užívejme tak, jak nám nejvíce chutná
Kopřivové semínko je možno konzumovat samostatně, ale lépe chutná jako součást pokrmu.
To je také snazší, nebo ho můžeme začlenit do naší každodenní stravy jako výživné koření. Používáme na saláty, přidáváme do polévky, do smoothie, do pomazánky, jogurtu, kaše, k ochucení másla, omáčky, tvarohů, do pečiva. Kopřivové semínko lze použít do všeho ...
 
Nechť vám chutná ♥