Něco málo z historie

Historie výroby skleněných perličkových vánočních ozdob v Česku sahá až do 15. století. V té době vznikaly v Jizerských horách malé sklárny a půdovně se ozdobičky vyráběly po domácku z odpadních kousků, které vznikaly při sklářské výrobě. Nejproslulejším centrem výroby skleněných korálků v Jizerských horách je dnes Jablonec nad Nisou. Odtusd se postupen času výroba skleněných perliček rozšířila i do Krušných hor. Tradici ručně foukaných perlí ze skla zde až do dnešních dnů udržuje firma Rautis. Ruční výroba ozdob z foukaných skleněných perlí pro vánoční stromek byla v roce 2020 zapsána do Reprezentačního seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva (UNESCO)

 

Moje tvorba

Výrobě vánočních korálkových hvězd (nejen) ze skleněných perliček se věnuji od roku 2013. Mám ráda všechny barvy a tak moje ozdůbky dostávají všemožné barevné kombinace - jak v tradičních vánočních barvách, tak i v těch méně tradičních. Stále častěji mi ale lidé říkají, že nejvíc by se jim líbily hvězdičky v bílé. A proto jsem se rozhodla v letošní sezoně ladit moji tvorbu právě do bílé barvy. 

 

Kolekce vánočních hvězd 2021

         

 

A jaké jsou barevné trendy letošních Vánoc? Někdo říká, že je to právě ta bílá, a jiný sází na odvážnější růžovou či tyrkysovou. U mě najdete všechny barvičky.

 

... a mnoho dalších tady Vánoční stromek

Krásné Vánoce všem přeje Lucka