Lidé mají touhu se zdobit již od pradávna. Ať už je to malba přímo na tělo nebo oděv nebo krásné šperky. A zdaleka to není jen výsadou ženského pohlaví.

--------------------

V některých starých civilizacích se šperky a cennosti a ostatní předměty ukládali k mrtvým lidem do hrobu, aby je měli i v posmrtném životě stále u sebe.

Většina lidí dá asi přednost šperkům z drahých kovů. Je to luxusní záležitost, která vydrží víceméně navěky a někdy se takové šperky i dědí z generace na generaci.

I já šperky miluji, dokáží vyladit a dodat outfitu tu "třešničku na dortu".

Ráda bych vás ale přesvědčila, že nejen kov může být plnoprávným zástupcem exkluzivních šperků.  Již na střední škole jsem získala lásku k textilu a tento zájem jsem prohloubila na studiu bakalářského oboru Umělecko-řemeslné textilní disciplíny v Hradci Králové, kde jsem se vlastně poprvé doopravdy setkala s paličkovanou krajkou. Nejdříve jsem byla k technice paličkování poměrně skeptická. Moje představy zahrnovaly klasické obrázky a krajkové ozdoby. Ale brzy jsem zjistila, že je tato technika naprosto úžasná a jedinečná v množství vzorů a možností, které nabízí při tvorbě. Lze tvořit i 3D efekty a velmi prostorná díla.

 

Marie Vaňková – Kuchyňková - Od A do Z, 1997, len, paličkovaná krajka

Milča Eremiášová, ak.mal., prostorová krajka.

Ludmila Kaprasová, ak.mal., Gotika - paličkovaná krajka v prostoru.

Eva Fialová - Šaty, 1967, len a lurex, paličkovaná krajka, návrh střihu Zdena Bauerová, provedení Vamberecké krajkářské družstvo, pro Expo ´67 v Montrealu

 

___________________________________________________________________________________

Svou lásku ke krajce jsem chtěla začlenit do mé tvorby s textilem a začala jsem používat ručně paličkované aplikace na textil, který někdy ještě podmaluji textilními barvami, někdy pouze doplním strojovou kresbou. Pokud by vás zajímalo, jak vzniká takový kousek, tak si můžete přečíst můj článek Když se použije v tvorbě tričko, paličkovaná krajka a malba...

Chtěla bych docílit toho, že bude paličkovaná krajka více nositelná i pro současnou populaci, ale ne jen jako něco naprosto nedosažitelného a drahého. Ale jako originální oděv, který bude dostupný pro každou ženu.

Dámská halenka s ruční malbou a paličkovanou krajkou.

Dámské tričko "Mořské" s ruční malbou a paličkovanou krajkou.

Dámské tričko s paličkovanou krajkou a strojovou kresbou.

Dámské letní šaty s ruční malbou a paličkovanou krajkou.

Dámské černé pouzdrové šaty s ruční malbou a paličkovanou krajkou.

 

__________________________________________________________________________________

Druhou část mé tvorby tvoří šperky.

----------------------

V mých špercích většinou propojuji 3 materiály, paličkovanou krajku, minerály a kůži.

V tvorbě s inspiruji většinou přírodními motivy. Příroda je prostě studnice nevyčerpatelných a překrásných motivů a nápadů, jen jí musíme naslouchat a vnímat! Osobně mám raději spíše tvarovou jednoduchost, takže u mě moc nenajdete lístečky a podobné zdobení, spíše se soustředím na jemnou hru barev a tvarů. Jelikož miluji překrásné minerály a jejich vlastnosti, chtěla jsem toto skloubit do svých šperků. Také se mi líbí ten kontrast křehké krajky s tvrdým minerálem.

Při tvorbě nepoužívám vesměs žádné komponenty, vše je ruční práce. V článku Jak vzniká paličkovaný šperk... si můžete podle mého návodu jeden takový šperk zkusit vyrobit.

Sama o sobě je krajka dosti křekhá, proto jsem začala šperky podšívat pravými kůžemi, které šperky vyztuží a učiní je odolnějšími a trvanlivějšími. Pokud tedy budete o takový šperk pečovat stejně jako třeba o šperk ze zlata či stříbra, vydrží vám spoustu let krásný a nezničený. Jediné čeho se vyvarujte je voda a přílišné dření šperků. Podrobnější informace k péči o mé šperky najdete i v záložce Info v mém profilu.

___________________________________________________________________________________

U těchto šperků se předpokládá především šetrná péče již při nošení. Šperky špatně snášejí silný otěr a vodu, chraňte je před silným ušpiněním!

Paličkované šperky lehce otřete suchým nebo mírně vlhkým hadříkem (NEDŘÍT!) a po použití je můžete znovu natužit-přestříknout lakem na vlasy, vrátí se jim pevnost. U šperků podšitých kůží je odolnost proti otěru výrazně vyšší a není ani nutné je tolik znovu fixovat (lakovat).

Budete-li se o paličkované šperky takto starat, vydrží Vám dlouho krásné a budete se moci z nevšedního šperku radovat mnoho let!

___________________________________________________________________________________

Paličkované šperky jsou velmi elegantní, výrazné a originální a vyžadují spíše jednoduchý outfit hlavně u topů. Stačí tedy zvolit jednoduchý jednobarevný horní díl buď ke krku nebo s výstřihem a šperk krásně vynikne.

A jelikož nejsem příliš na psaní, ale raději nechávám hovořit svou tvorbu, tak zde již malá ukázka...

 

Exkluzivní náhrdelník "Härmas" (estonsky "Mrazivý") z ručně paličkované krajky...ručně podšitý pravou kůží...doplněný překrásnými surovými křišťály...na koncích spletený ve šňůrky pro uvázání za krkem...
 

Paličkovaný šperk "Mušle".

Paličkovaný šperk "Aquamarínový útes".

Paličkovaný šperk "Howlit mezi vlnami".

Paličkovaný šperk "Fluorit v mlze něhy".

Další šperky najdete v mém obchůdku Originály Anibe.

__________________________________________________________________________________

 

Děkuji za přečtení a pokud jste dočetli až sem, tak doufám, že se vám článek líbil a budu ráda, když dáte paličkované krajce šanci!

Těším se na vaše komentáře a klidně mi napište, jaké šperky a materiály máte rádi právě Vy!

 

Pěkný den přeje AnetaD.