Už jsou to více jak 2 roky, co jsem zde ušila první pexeso a děti čím dál víc baví:-) To mě VELMI těší! :-) A tak si říkám, co udělám nového, neokoukaného, co tu ještě nebylo.... ??

Sama jsem začala obrázky na látku kreslit, protože nabídka panelů mi prostě přijde nedostatečná. A tak proč tuto kreativní radost nedopřát i ostatním...

... nápad nosím v hlavě už delší dobu, ale konečně jsem našla čas na jeho realizaci:

"NAMALUJ SI PEXESO".

Zní to možná zvláštně, ale název říká v podstatě vše.

A co to vlastně je?? Jsou to látkové kartičky ušité stejně jako jiná má pexesa, jen s čistým bílým čtverečkem, který čeká na šikovné maminky, tatínky, tety či babičky a hlavně děti, až z nich vytvoří něco NAPROSTO ORIGINÁLNÍHO.

  

Námětů, které lze zvolit je nespočítaně. Od zvířátek, čísel, tvarů po jídlo, ovoce či zeleninu, barev, písmen, počasí, obličejů a mnoho dalších. Můžete tak děti učit barvy, tvary, čísla, namalovat jejich hračky nebo věci z okolí.

Obrázky se malují nejlépe fixami určenými pro kreslení na textil. Vřele doporučuji fixy doplnit černým zvýrazňovačem, také určeným na textil. Obrázky krásně vyniknou :-)

Pro jednodušší představu, jak s celou kreativní sadou dál, jsem udělala malý návod s několika velmi užitečnýma radama.

 Rozbalte balíček, vyjměte kapsičku a následně vyjměte i samotné kartičky:-))) Ne, dělám si srandu:-)

1) Co malovat

Nejprve si rozmyslete, co budete malovat, jaké bude téma celého pexesa? Nebo zvolte obrázky jaké Vás napadnou, bez jednotného tématu:-)

V této fázi doporučuji obrázky namalovat bokem někde na papír (přeci jen fixa na látce už nepůjde vyprat, i když co to udělá v pračce na 90°C jsem vlastně nezkoušela :-)

     

Menší děti mohou namalovat třeba TVARY, každý jinou barvou, jsou jednoduché a zároveň se mohou učit barvy i tvary zároveň.

2) Jdeme na ostro

 Pro začátek doporučuji nakreslit obrysy obrázku fixou. Poté obrázek fixami vymalovat.

!!! POZOR v místech, kde se různé barvy potkávají, může dojít k jejich vzájemnému rozpití, proto je lepší linky u různých barev úplně nedotahovat (jako je to u jahody na obrázku níže)!!!

U přechodu  barev doporučuji chvíli počkat a mezitím nakreslit tak další 3 obrázky, pak se k nim postupně vracet.

       

3) Obtáhnutí nakonec

Až bude barva na obrázku suchá (lze poznat pohmatem nebo nejdříve za 5 minut), můžete obrázek obtáhnout černým zvýrazňovačem.

Já osobně obtahuji úplně nakonec v pořadí obrázků jak jsem je malovala a mám jistotu, že se mi černá kontura do barvy nerozpije (jako např. u jahody - poslední obrázek).

 

 Teď už je to na Vás!

Přikládám ještě několik obrázků,které jsem malovala.

POČASÍ                                                    ČÍSLA

 

OVOCE                                               ZELENINA

 

HUDEBNÍ NÁSTROJE                                                  STOPY

 

 

...

 

Přeji, ať u malování zažijí Vaše děti nebo Vy s nimi spoustu legrace a baví Vás i dál při samotných hrách:-)

Vaše Elizame