Baví mě kombinovat kreslení a šití. Tedy že navrhnu / nakreslím nějaký motiv a pak ho na něco přišiju nebo vyšiju. Většinou na tašku nebo na polštář (jako třeba na tyto). Barevné plochy obrázku vystřihnu z látek, hustým cik-cak stehem pak vyšiju jejich obrysy a jiné detaily a tím látky zároveň připevním k podkladu.

Teď jsem trochu „pokročila“. Nebo spíš přešla zpět? :-) Od v podstatě řemeslného vyšívání podle vzoru k improvizovanému šití podle nálady. Ke kresbě nití. Na látku si jen předem načrtnu tvary a rovným stehem je pak „vybarvuju“ a kreslím linie – volně, jako bych kreslila nebo šrafovala tužkou.

Takhle se dá „kreslit“ speciální quiltovací patkou, která látku neposouvá, ale jen poskakuje nahoru a dolů, takže s látkou lze volně pohybovat a tím šít libovolné tvary. Nebo bez patky – zkrátka patku úplně sundat (Minimálně na starých strojích to  funguje :-)). (S quiltovací patkou to ale je trochu jednodušší a přesnější. Patka totiž přidržuje látku, když se do ní zapichuje jehla, a naopak zas s látkou dovolí pohybovat jen v ten správný moment – tedy když je jehla nahoře.)

Částečně mě k téhle technice inspirovala starší kniha Encyklopedie ručních prací, kde jsou předvedeny snad všechny možné techniky s použitím textilu a nití. Myslím, že zrovna v ní jsem se dočetla, že na stroji lze šít i bez patky.

Tady je z knihy pár ukázek, co lze tímto volným šitím vytvořit. Plochy jsou vyplněné buď hustým cik-cak stehem nebo postupným vrstvením rovných stehů, linie jsou nakreslené rovným stehem.

image

image

image

 

Já jsem touto technikou volného šití vyšila třeba motiv s houbami na této taštičce:

imageimage

A už mě napadají další motivy a styly, jak tu techniku použít :-)