Poslední rok se kolem nás přehnal vskutku koňským cvalem a je tu den, kdy nás podle čínského horoskopu Kůň zase na více než dekádu opustí a vládu od něj převezme mnohem klidnější Koza.

Koza je sice vrtošivá a svéhlavá, ale pokud se jí něco nelíbí, sehne hlavu a varuje nás, že se chystá k trknutí. Nehrozí, že by nečekaně vyhodila kopyty zezadu; takže v tomto roce bychom měli být ušetřeni zvratů, zrad a extrémů, jimiž Kůň vskutku nešetřil...

Některé horoskopy uvádějí, že je Koza mírná a klidná, s čímž až tak úplně nesouhlasím a kdo zná nějakou "zvířecí" kozu nebo kozlíka, jistě se mnou bude souhlasit:-). Ano, oproti Koni je rozhodně klidnější a mírnější, ale nikolivěk zbytečně se říká: "poskakuje jako koza". Je náladová a citlivá, s tendencí fňukat a pěkně se politovat, pokud to však víme, jsme schopni se s tím srovnat. Když něco vyvede, mohou za to ti ostatní, Koza nic, ona muzikant... Je přizpůsobivá, máloco ji překvapí a bývá skromná. Má ráda bezpečí, "své jisté" co se týče jejího životního prostoru a pokud jí dopřejete pocit, že vlastně všechno řídí sama, pak si s ní můžete dělat, co chcete.

Koza je umělecky založená, takže v roce, jemuž vládne, můžete perem či štětcem, kamením, sklem nebo kovem zúročit nápady, jimiž hýřil Kůň, ale nedovolil nám je díky svému cvalu a tempu realizovat. 

Koza nám někdy v následujícím roce  "zatopí" svou vrtošivostí, náladovostí a věčným pesimismem, na stranu druhou si vychutnejme její citlivost a citovost; sobecký Kůň se bližními a vztahy vůbec moc nezaobíral. Zklidněme se v její přítomnosti po předchozím roce, který jsme prožili v "trapu" a "ajfru", využijme jejího smyslu pro krásu a pro umění. Nechme Koze její pocit vlastní důležitosti a ona se nám odmění příjemným a veselým přátelstvím. Pokračujme si v tempu, jež je nám vlastní a nenechme Kozu, aby nám je určovala ona:-) Někdy nás bude obtěžovat svým hnidopišstvím a vyhrabávat staré křivdy, jenže my to víme a nedáme se... A ač to bude někdy vypadat, že je těžké dobrat se kompromisu, ani přátelství Kozy se Psem není vyloučeno...

 

 

Hezký Kozí rok!