Pokud vaše dítko miluje tvoření, vyrobte s ním barevné náušničky z koleček. Z původního jednoho typu nakonec vznikly typy tři - každý se hodí pro jinak staré (popř. zdatné) dítko. Děti tyto naušničky milují, když jsem je kdysi vyrobila holkám, následovala tvorba pro celou třídu ve školce... :)

 

K výrobě budete potřebovat:

1/4 Premo neonová žlutá

1/3 Premo neonová růžová

1/4 Premo tyrkysová

Jakákoliv další barva pro podklad

1/2 kovového plátku (zde zlatý)

Vykrajovátko Kemper kolečko cca 9,5 mm

Nástroje Pecičkovače od Sculpey

Papír

Běžné pomůcky pro práci s polymery

Náušnicové háčky - klapky s ploškou pro kompletaci, vteřinové lepidlo (např. Loctite)

Postup:

1. Nejprve si z hmot připravte na nižší střední nastavení blendovaný plátek .  Doprostřed dejte žlutou a plátek žluté ať je větší - tmavší hmoty mají tendenci ji "překrýt", tak aby byla vidět. Potřebujete jen malé množství.

 

2. Z připravené podkladové hmoty si na nižší střední nastavení připravte plátek větší, než je ten blendovaný. Plátky na sebe přiložte z jedné ze stran, abyste se vyhnuli uzavření vzduchu mezi nimi.

 

3. Blendovanou stranu hmoty přiložte na kovový plátek, krásně se vám ke hmotě přilepí. Nezkoušejte lepit kov na plátek, kov bude lítat po celé místnosti. Kov na polymeru prsty uhlaďte.

 

4. Plátek projeďte strojkem na nejširší nastavení a dále pokračujte až na nižší střední nastavení. Plátky můžete projíždět v jednom směru (vlevo; prasklinky kovu budou podlouhlé tenčí) nebo směry střídat (vpravo; vytvoříte tak kratší"kostičky").

 

5. Připravenou hmotu si dejte na papít a vykrojte z každé jinak barevné části plátku kolečko.

 

6. Kolečka skládejte dokola dle obrázku tak, že se překrývají cca 1/3. 

 

7. Až poskládáte 5 okvětních lístků, vezměte květ do rukou a první lístek zvedněte k sobě a trochu ho zatočte jakoby do kornoutku. Poslední lístek naopak prsty dejte od sebe a přilepte ho pod přizvednutý první lístek, opět se překrývají cca 1/3. Popis je trochu kostrbatý, ale zbytek jistě pochopíte z obrázku... . Takto pečte dle instrukcí výrobce hmoty. Nemusíte se bát péct na dlaždičce.

 

8. Základem další varianty (pro nejmenší dětičky) je vykrojení 6 barevných koleček. 3 kolečka poskládejte do trojúhelníku.

 

9. Ve druhé vrstvě 3 kolečka dejte obráceně (dospělým možná pomůže tvar židovské hvězdy, 2 převrácené trojúhelníky)

 

10. Abyste vrstvy dobře spojili, použijte kousek hmoty, který dáte do dolíčku nástroje zvaný pecičkovač. 

 

11. Vytvořenou pečičku obtiskněte do středu kytičky a je hotovo.

 

12. Naopak těžší variantou pro starší děťátka jsou kytičky z 5 okvětních lístků se základnou. Z podkladového plátku si vykrojte kolečko a dále 5 různobarevných koleček. Špejlí / šikovnými prstíky v jedné části kolečko zmáčkněte k sobě.

 

13. Palcem druhé ruky okvětní lístek na druhé straně kolečka rozevřete, je-li třeba.

 

14. Takto skládejte všech pět koleček (pokud se vám jich na placičku nepodaří vtěsnat 5, 4 vypadají také skvěle... . Odřízněte od podložky a pečte.

 

15. Uprostřed opět můžete vytvořit pecičku.

 

16. U prvního typu je po upečení nutné vytvořit zbroušením na zadní části malou plošku (zbrousíte špičku kornoutku), na vytvořenou plošku pak kápněte vteřinové lepidlo a plošku náušnicového zapínání. U dalších dvou typů jednoduše nalepte háčky - klapky a je hotovo.

 

Krásný den všem dětičkám a maminkám jakbysmet 

 

Petra Nemravka