Lapač snů je indiánský amulet, který má za úkol chránit dobré sny a chytat ty zlé.

Původ lapačů snů se spojuje se severoamerickými indiány. Lapače snů se nejvíce podobají pavučinové síti a i jejich princip činnosti ji velice připomíná, v jazyku indiánů Ojibwa je z tohoto důvodu příhodně pojmenovali jako „pavouk”.

Pro indiány jsou velice důležité, protože je považují za vzkazy duchů a značně ovlivňují jejich životy.

Stará indiánská legenda praví, že kdysi dávno jedna matka dlouhé dny a noci nemohla uspat své stále plačící dítě, a tak se rozhodla poradit se s moudrou stařenkou, jak by mohla dítěti ulevit. Stařenka ženě poradila, aby pro dítě vyrobila kouzelný talisman pro klidný spánek, a řekla jí, jak na to. Žena stařenku poslechla a dítě od té doby spalo klidně a téměř neplakalo.

Další legenda vypráví o šamanovi, který dlouho trpěl nočními můrami a ve snaze zbavit se jich, si ustlal pod medicínské kolo. V něm se v průběhu noci zabydlel pavouk, který přes celý vnitřek kola spletl pavučinu, do které se zachytilo pírko kolem prolétající sovy. Ráno se šaman vzbudil a po dlouhé době byl opravdu dobře vyspalý a bez známek po zlých snech.

Ale příběhů a legend, které popisují vznik lapačů, je mnoho a liší se podle toho, z jakého kmene indiánů pochází. Ať už těmto legendám věříte, nebo ne, pořízení lapače snů vám rozhodně neublíží. Bez ohledu na původ vzniku však mají společné jedno a to je blokování negativní energie. Měl by být zavěšený v místnosti, kde dotyčný spí, nejlépe poblíž okna nebo dveří, aby tak zajistil co nejlepší spánek. Lapač snů ale také slouží jako amulet, který chrání před negativní energií a lze ho nosit při sobě pro štěstí.

Lapače snů jsou obvykle vyrobeny z obroučky z vrby, v jejímž kruhu je navléknutá pavučina a bývají zdobené peřím, korálky a drobnými předměty osobního rázu, které jsou samy o sobě považovány za posvátné.

Každá část talismanu má svůj význam.

Kamínek uprostřed síťky znázorňuje "vlastní já" člověka, které je potřeba chránit zejména před negativní energií.

Kruh lapače snů představuje svět a vesmír, který chrání kamínek (tedy vlastní já člověka). Je to první překážka pro negativní energii a kruh zadržuje negativní vlnění.

Peříčka, která jsou přivázána ke kruhu, zachytávají vesmírnou energii a sny, které filtrují. Špatné sny a negativní energie je pohlcena a dobré sny a pozitivní energie jsou přeneseny do síťky. Pokud se dostane přeci jen nějaká negativní energie do sítě, zde je ještě odchycena.

V dnešní době se lapače snů považují spíše jen za okrasný předmět. Ale ať už zvolíte jakékoli provedení a ať je váš důvod jakýkoli, lapač snů bude vždycky působit tajemně a něžně zároveň.

Yvet

 

imageimageimageimageimage