Badyán - koření původem z Číny, používá se při přípravě orientálních pokrmů a také při výrobě

šperků                   

a broží

Fenykl - užívá se ve francouzské a italské kuchyni, ale pěkně vypadá i na tričku

Garam masala - indická směs koření ostřejší chuti, vhodná pro výrobu náušnic i broží

Chilli papričky  - pěstují se v Jižní Americe již tisíce let, existuje asi 200 druhů a někteří lidé si je přidávají úplně do všeho, i na příbory  a na krk

Kurkuma - pochází z Indie a je hlavní složkou karí a hedvábných šátků

Pepř - je známo 1600 druhů, ale používá se jen 6  a v kombinaci se solí může vytvářet zajímavé ornamenty

Skořice - používá se především do sladkých jídel, ale také k pletení

a zdobení  

Sůl - se odpradávna užívá k solení, nakládání a konzervaci pokrmů a také

k malování obrázků

Vanilka - popínavá rostlina původem z Mexika, která kvete jediný den a nám z ní vykvetlo

toto

 

Tak až půjdete příště nakoupit, nezapomeňte na koření  a dámy, pozor, co dáváte do kafe!

 

Tato encyklopedie byla použita ve čtvrtém kole Velké meziklubové soutěže, shlédnout další výrobky a zůčastnit se hlasování můžete zde.

Text: Olipoli