Badyán - koření původem z Číny, používá se při přípravě orientálních pokrmů a také při výrobě
Fenykl - užívá se ve francouzské a italské kuchyni, ale pěkně vypadá i na tričku
Garam masala - indická směs koření ostřejší chuti, vhodná pro výrobu náušnic i broží
Chilli papričky - pěstují se v Jižní Americe již tisíce let, existuje asi 200 druhů a někteří lidé si je přidávají úplně do všeho, i na příbory a na krk
Kurkuma - pochází z Indie a je hlavní složkou karí a hedvábných šátků
Pepř - je známo 1600 druhů, ale používá se jen 6 a v kombinaci se solí může vytvářet zajímavé ornamenty
Skořice - používá se především do sladkých jídel, ale také k pletení
Sůl - se odpradávna užívá k solení, nakládání a konzervaci pokrmů a také
Vanilka - popínavá rostlina původem z Mexika, která kvete jediný den a nám z ní vykvetlo
Tak až půjdete příště nakoupit, nezapomeňte na koření a dámy, pozor, co dáváte do kafe!
Tato encyklopedie byla použita ve čtvrtém kole Velké meziklubové soutěže, shlédnout další výrobky a zůčastnit se hlasování můžete zde.
Text: Olipoli