Opět se tu scházíme, abychom se pochlubili, co jsme dělali v létě v klubu Kamínky u martapy Představujeme vám tedy naše letní tvoření a to ve 49. kole.

Téma vybrala Corral - vítězka 48.kola se svým šperkem Belle   a vybrala MALACHIT.

MALACHIT

Malachit se řadí mezi historicky nejvýznamnější minerály. Okolo roku 4000 př.n.l. lidé zjistili,že vystaví-li malachit silnému žáru, zredukuje na ryzí měď. Tak došlo zřejmě k prvnímu přetavení minerálu na kov. To bylo podnětem k hledání dalších kovových rud a k rozvoji metalurgie. Za účelem tavení kovů se museli lidé specializovat a vhodně zorganizovat práci tak,aby na sebe těžba, tavení a kovářské práce plynule navazovaly. Za to vše vděčíme malachitu. Jako líčící prostředek a barvivo se používal už ve starověkém Egyptě, někdy od roku 3000 př.n.l. Zelené oční líčidlo z malachitu mělo navíc i léčebné účinky a je možné,že jej staří Egypťané používali jako prostředek proti očním infekcím. Antičtí Řekové dávali malachitové amulety svým dětem.

Název malachitu je odvozen z řeckého označení pro  jeho charakteristickou zelenou barvu.

Malachit se uplatňuje hlavně jako ozdobný a drahý kmen. Vysoce si jej cenili ve staré Číně, kdy byl zván ši-lu podle místa výskytu u Ši-lu v provincii Kuang-tung. V 19. stol. se malachit pro Evropu těžil ve velkých objemech z bohatých ložisek na Urale, kde některé kusy vážily až 51 tun. 

Nejkrásnější malachitové krystaly pocházejí z Kolwezi v Kongu, kde se těží většina světového malachitu pro dekorativní účely.  /zdroj: Obsáhlý atlas hornin: Kameny a drahokamy/

  

.................

Nyní už vás zveme k hlasování, což můžete přímo v anketě a máte k dispozici 3 hlasy.  Výsledky budou odkryty po ukončení soutěže. Tentokrát jsem se sešly v počtu 9 tvůrkyň a je z čeho vybírat! 

O co hrajeme?

1. místo:

- vybírá kámen či téma na další kolo a má náš obdiv a slávu

2. a 3. místo - bude uveden nick s počtem hlasů

Pospěšte si, hlasování končí 10.10.2016                              

*******************

A teď již pojďte hlasovat...

Anketa se načítá ...

   {#emotions_dlg.rose2} Chcete-li se zapojit do našeho kamínkového soutěžení, jste zváni sem {#emotions_dlg.rose2}

Uzávěrka dalšího kola je 30.10.2016 ve 22h a téma,které vybrala Corral: V barvě pavích per