Ráda bych představila prototyp jedné dětské látkové knížky. Zatím vznikla jen tato a není na prodej, je právě v testování u své nové majitelky:) Knížka je z několika důvodů šitá převážně ručně. Materiál je hlavně bavlna, filc, dřevěné a kovové knoflíky, dřevěné a svítící korálky, rolničky a plstěná vlna. Motivem na titulní straně a na rubové straně pexesa je malina, ale pokud budou vznikat další podobné knížky, motivy se budou lišit.

Jednotlivé stránky knížky. Na první dvoustraně je počítadlo z barevných dřevěných korálků a dvě kapsičky s dřevěnou kytičkou - knoflíkem.

Druhá dvoustrana je věnovaná včelám. Nalevo je úl s "česnem" na zip. Úl je podšitý hnědou látkou, ale příště se pokusím sehnat něco se vzorem plástve. V úlu bydlí pět včel. (Víc se jich tam bohužel nevejde:) Včely jsou z barevného filcu a na spodní straně mají kousek suchého zipu. Zrovna tak jsou kousky suchého zipu našité na několika květinách a na mracích, takže včely můžou "přistávat" nebo "létat". Tři fialové zvonky, které na sobě nemají suchý zip, jsou vyplněné levandulí a voní.

 

Na další dvoustraně je jabloň a ovečky. Jablíčka fungují stejně jako včely, tj. na suchý zip. Dají se "očesat" a pod jabloní je košík - kapsa, do kterého se můžou skládat. No a pak můžou zase "narůst":) Na obrázku s ovečkama není nic se suchým zipem, ale ovečky mají vlnu z pravé ovčí vlny lehce zaplstěné plstící jehlou. A na krku má každá rolničku.

Na poslední dvoustraně jsou pastelky, kapsa na gumu a ořezávátko a kapsa na blok. Na kapse na blok je noční obrázek s pařezem a muchomůrkama. Mech je ovčí vlna obarvená na dva odstíny zelené, zaplstěná plstící jehlou a prošitá červenou nitkou. Nad bažinou se vznáší dvě světlušky - dva zelené korálky, které svítí ve tmě. Hvězdy jsou namalované stříbrnou konturou na textil a místo měsíce je kovový knoflík, kterým se zároveň rozepíná kapsa.

No a co se skrývá ve dvou kapsách na druhé straně knížky?

V jedné kapse je skládanka se stejným obrázkem oveček, jako je vzadu v knížce. Je malovaná na čtvrtce akvarelovýma pastelkama a černým mikrofixem a podlepená oranžovým papírem. Ve druhé je jednoduché pexeso podlepené zeleným papírem a s obrázky, které se dají najít v knížce.

No a to je zatím vše:)

Knížka je vymyšlená jako multifunkční hračka, ideální na cesty. A taky hračka, ve které se spojují přírodní materiály a přírodní motivy. Moc ráda bych slyšela vaše názory. Co se vám líbí, nelíbí, co byste udělali jinak atd... Ale hlavně bych se chtěla zeptat na jednu věc, pokud by vám nevadilo o tom mluvit. Na kolik byste si takovou knížku cenili nebo kolik byste za ní chtěli, kdybyste jí vyráběli vy? Dala přece jenom hodně práce, ale zase bych se nerada pouštěla do něčeho, co se neprodá za takovou cenu, která by se mi vyplatila. A ještě jedna věc...Pokud by tady byl někdo, kdo by mi byl ochotnej poradit, jak výrobu zrychlit, zefektivnit nebo se mnou popřípadě nějak spolupracovat, budu opravdu vděčná:)

(Jinak nápadů, nákresů a plánů mám plno, i když zatím knížky nejsou na prodej. Přesto moc prosím o respektování autorských práv. Vím, že spoustu detailů na knížce jsem nevymyslela já, třeba hračky na suchý zip už existovaly dávno, zrovna tak látkové knížky, ale to co je tam moje - styl a některé prvky, to mi prosím nechte:))