Bylinky jsou velký dar.
Dar od inteligentního a láskyplného tvůrce této krásné planety.
Voňavá krása, která pomáhá lidstvu od nepaměti. Proto je tak rádi pěstujeme.
Důležité je po sezóně správně uchovat.
Na sušení existují různá praktická síta jednoduchá i patrová.
Sušit bylinky můžeme i tak, že je svážeme provázkem do malých svazečků a pověsíme na věšáček.
Třeba takový :
Rady bývají takové:
Bylinky nesušíme na slunci, ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě.
Teplota by měla být maximálně 30–45 °C.
Čím rychleji bylinky usušíme, tím budou voňavější.
Tmavé místo zabraňuje ztrátě barvy a chuti.
Důležité je sucho a proudění vzduchu. Zabraňuje to plesnivění.
Byliny před sušením není dobré oplachovat, hrozilo by napadení houbou. Prachu uvnitř svazečku se zbavíme protřepáním.
Bylinky jsou kvalitně usušené, když se stonky začnou lámat, protože jsou křehké, listy jsou pokroucené a bylina pěkně šustí.
Že je usušeno můžeme poznat, když kousek sušené bylinky dáme do igelitového pytlíku. Když se do pár hodin sáček neorosí, proces sušení je hotový.
:-)