Ráda bych vás pozvala do Mandalária, nákupní galerie mandal a mandalových omalovánek.

Pokud jste se s mandalami ještě nesetkali, nebo si nejste jistí, co si o nich myslet, ráda vám stručně nastíním, co to mandala vůbec je.

Slovo mandala pochází ze sanskrtu a znamená kruh nebo střed. Přestože slovo samotné pochází z východu, motiv mandaly se vyskytuje v různých kulturách už od jejich počátků. Mandalou bývá zpravidla označován kruhový obrazec, který v sobě spojuje tvary, barvy a symboly a dohromady tak vytváří harmonický celek. Tento celek je pak nositelem určité energie, která má pozitivní vliv na naši psychiku.

„Mandala je pohyb, kolo života, představa vesmíru, který neustále vzniká z jednoho centra, tíhne směrem ven a zároveň se z mnohosti sbíhá k jednomu středu.“

Jak na nás mandala působí?

  • Pomáhá nám zpomalit, na chvíli se zastavit a ponořit se do sebe.
  • Navodí pocity klidu a pohody.
  • Přináší možnost pochopit a ovládnout své emoce.
  • Harmonizuje nejenom nás samotné, ale i prostor, ve kterém je umístěna.
  • Pokud si mandalu sami vybarvujete, skvěle pomáhá při sebepoznání a soustředění.
  • Vybarvování mandaly má také relaxační a terapeutické účinky.

Jak mé mandaly vznikají?

Mandaly maluji intuitivně, bez předlohy a bez předchozího záměru. Mandala vždy vyplyne z přítomného okamžiku a momentální pohnutky. Na mandale pracuji tak dlouho, dokud intuitivně nevycítím, že je kompletní.

Maluji v příjemné a prosvětlené místnosti orientované na východ, takže do ní proudí ranní slunce. V místnosti je také mnoho pokojových rostlin, což místnosti dodává příjemnou atmosféru.

Každá mandala je ručně malovaný originál.
Pravítko a kružítko používám pouze pro základní síť, do které pak volnou rukou vkresluji různé ornamenty, čáry a ostatní tvary.

Jak si vybrat tu svou?

Mandalu vybírejte spontánně. Ta, která vás nejvíce osloví, aniž byste věděli jak a proč, je ta vaše. Mandalu si pak můžete pověsit na své oblíbené místo nebo si ji třeba jen opřít doma o knihovnu a nechat ji na sebe působit.

Účelem je zadívat se na mandalu, na chvíli vypustit z hlavy každodenní starosti a jen tak si být. Tento stav má na naše mysli i těla velmi pozitivní účinek a přináší pocit radosti ze života.

Ještě jednou vás tedy zvu do mého krámku a věřím, že u mě najdete mandalu, která vás osloví, tedy tu vaši.