Protože se množily dotazy (hlavně od nedočkavých nevěst) ohledně životnosti mechových výrobků, rozhodli jsem se podrobit je zátěžovým zkouškám a případně takto na všechny odpovědět.

Vše co bude dále napsáno se týká pouze výrobků Mechové kolekce bara s. Výsledek ovlivňuje samotná kvalita suroviny a pak následné zpracování.

Dodavatel píše o mechu jako o surovině s dlouhou životností. Je to pravda? Posuďte sami.

Dne 24.2.2010 započala zátěžová zkouška na povětrnostní vlivy. Spočívala v umístění mechového srdíčka v plastové poloprůhledné nádobě na balkón. Jedna strana srdce byla přelakována běžným lakem na vlasy. Přelakovaná strana byla v nádobě umístěna tak, aby se do ní upíralo slunce. Lak zesiluje působení slunečních paprsků.

1.začátek bez laku 2.

Na obrázku 1. vidíte stranu bez laku před započetím zkoušky. Na obrázku 2. vidíte přelakovanou stranu. Přelakovaná strana byla částečně přelepena papírovou lepičkou, aby výsledné působení slunce bylo znatelnější. Na dalším obrázku vidíte nádobu se srdíčkem umístěnou na testovacím stanovišti.

 

 

 

 

 

 

Zkouška na povětrnostní vlivy byla ukončena 8.4.2010. Počasí, které nás v průběhu tohoto období zlobilo, si určitě ještě pamatujete. Nejnižší noční teploty tady v Praze dosahovaly - 11°C a nejvyšší +21°. (Můžete zkontrolovat na stránkách Meteopresu) Střídavě jsme mrzli, slunili se, pršelo, sněžilo. Podívejme se co to udělalo s naší krabičkou, která chvílemi i lítala po balkóně.

1. 2.

3. 4.

Na druhém obrázku vidíte, že srdíčko přežilo poletování s malými oděrky. Strana, která nebyla vystavena slunci zůstala barevně beze změn (3.foto). Přelakovaná strana kolem lepičky lehce zhnědla, či spíše se vysušila (4.foto), jak uvidíme dále. Na 5. fotu vidíte, že část pod lepičkou zůstala téměř beze změn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tímto zátěžová zkouška pro toto srdíčko ještě neskončila. Abychom zjistili jak bude reagovat na vlhkost , ponořili jsme jej do vody na 24 hodin a následně mokré nechali ve vodorovné poloze doschnout na radiátoru. Výsledek vidíte zde. Nejprve ponor (foto 1. a 2.) a následně usušení. Strana bez laku (foto 3.) a přelakovaná strana (foto 4.). Sami vidíte, že se srdíčko téměř dokonale zregenerovalo. Po vodní lázni a usušení zhnědlá část (přelakováním a působením slunce) z největší míry vymizela. ")

1. 2.

3. 4.

Pokud toto budete sami zkoušet, pak nezapomeňte, že je mech přírodní materiál s obsahem chlorofylu. Po namočení může lehce barvit.

Co vydrží zápich? - pokračování zkoušek trvanlivosti mechové kolekce

A kterých výrobků se to týká?