Vzhledem k technologické pauze potřebné ve dvou soutěžích jsem připravila mimořádný diktát. Diktáty ze soutěží byly vyřazeny pro svoji náročnost na přípravu. Je však hezké si zavzpomínat a po delší době si jeden zkusit.

Co to je ten diktát? Je to slovní popis vybraného přání, které zná je autorka diktátu. Podle slovního popisu se snaží ostatní vytvořit své vlastní přání. Mělo by by znát, že následovaly instrukce z popisu, ale můžou použít jiné barvy či materiály a lehce pozměnit i ozdoby. Například místo embosovaného základu může být základ jednobarevný či vzorovaný.  Místo dekorace ptáčka můžete použít třeba mašličku.

A samotný popis už je  zde:

Základ přání je vyroben z papíru 15x10 cm na výšku s přehnutím na horní straně. Je z hnědého recyklovaného papíru s embossingem.

Je ozdoben dvěmi vlaječkami a shlukem, který si popíšeme o kousek níže.

Největší vlaječka je vytvořena z obdélníku 10,5 x 5,5 cm na výšku a zespod je odstřižen trojúhelník o výšce 2 cm, aby to udělalo dolů dva cípy. Je vyrobena ze vzorovaného papíru.

Menší vlaječka je tvořena z obdélníku 9 x 4,5 cm na výšku a zespod je odstřižen trojúhelník o výšce cca 1,5 cm. Je vyrobena z embosovaného papíru.

Menší vlaječka je nalepená na větší vlaječce tak, že nahoře jsou přesně na sobě, pravo i vlevo přesahuje velký o 0,5 cm a dole  cca o 1 cm. Tyto dvě slepené vlaječky jsou  nalepené na základu uprostřed na výšku (vpravo i vlevo jsou stejně od kraje) a nahoře jsou zcela zarovnány s okrajem.

Dále si vytvoříme shluk několika ozdob, které jsou celé posazené na další, tedy třetí vlaječce. Začneme vlaječkou. Je to úzký, vodorovný proužek ze vzorovaného papíru o délce 8,5 cm a výšce 1,2 cm a na obou koncích je odstřižen trojúhelník, aby vznikly cípy. Horní hrana tohoto proužků je 3 cm od horního okraje přání. Je vycentrován na střed, tedy od pravého i levého kraje je stejně daleko.

Na něm jsou navrstvena tři kolečka s vroubky. První kolečko má průměr 5,3 cm a je bílé. Na něm je nalepeno druhé kolečko o průměru 4 cm a vypadá jako kytička. Třetí kolečko má průměr 3 cm a vlastně to je kytička s naznačenými okvětními lístky a středem. Tento shluk je ještě dozdobem výsekem nebo výstřižkem větvičky, ptáčka, oba jsou částečně zasunuty mezi druhé a třetí kolečko.

Přes celý shluk (v jeho spodní půlce) vede prohnutý štítek se sentimentem (textové razítko).

Posledním prvkem na přání je úzký proužek, bordura, který vede vodorovně přes celé přání v jeho spodní části a to 1,2 cm od spodního okraje, je vysoký asi 3 mm a je dlouhý 10 cm, takže na obou stranách je zarovnán se stranami přání.

Vámi vytvoření přání pošlete prosím do neděle 28. dubna 2024, fotografii prosím ve formátu 500x500 bodů.

Těším se na vás a vaše přání,

IlonaK2