Pokud se vám líbí šaty pro znamení Vah, nemusí to nutně znamenat, že jste Váha, tedy že máte Slunce ve Vahách. Spíš to znamená, že je vám teď z nějakého důvodu blízký způsob, jakým Váhy nazírají na svět.

A jak tedy Váhy nazírají na svět?

Základní astrologickou proměnnou je poměr světla a tmy.

Ve Vahách Světlo začne ubývat. Nepozorovaně, ani si to neuvědomíme. Úroda je sklizena, dosbírají se poslední jablka, švestky a hroznové víno. Světlo je měkké, listy chystající se na smrt mění ve zlato. Ale je to jen mámení.  Stačí chvilkový vítr a všechna ta zlatá krása je v tahu. Váhy jsou vlastně vystaveny zrychlenému procesu stárnutí, mají pod kůží archetyp děsivě rychlé proměny mladé dívky ve stařenu. Existenciální strach ze stáří, ve kterém se kvůli té rychlosti proměny  ještě nenaučily vidět víc než ošklivost.   

A tak utíkají. Do světa iluzí a povrchní krásy, ať už se jedná o estetiku či filosofii. Světlo sice ubývá, ale ještě je ho stále dost. Všechna ta krása vůkol je ale tak křehká, stačí jen omylem zavadit o větev. Možná, když budeme potichu našlapovat a hovořit jen harmonickými tóny, vydrží déle. Do doby, než si někdo, kdoví kdo, někdo nad námi, uvědomí, že zřejmě zapomněl nastavit tlačítko z polohy "stmívání" do polohy "rozednívání".

A co tedy nosí Váhy?

Ve Vahách je v domicilu sama planeta krásy Venuše, takže to nebude nic pro nedbalky a extrémistky. Je to oděv elegantní, upravený zjev, Váha sleduje módní trendy, ale zásadně neprovokuje. Vlastně – když už má „módní trend“ na sobě i Váha, můžete si být jistá, že jste ve sledování trendů zřejmě poněkud zaspala dobu. Je to proto, že hlavním existenciálním pocitem Vah je harmonie – a nevyrušovat! Váha nosí jen věci, u kterých je harmonie už ověřená, módní novinky už prošlé ohněm křestu a kritiky, Váha nosí jen trendy, které se už usadily. Ostatně, soukromě říkám Vahám „usazený kal na dně“. (Prosím Váhy, neurážejte se, právě díky vám vznikne symbolicky, obrazně, to největší hnojivo pro pole a záhony, každý humus musí nejdřív zetlít a usadit se a vy k tomu právě dáte ten čas – jen to tak blbě zní.)

Také to nebude oděv krutě sexy, bude to spíš něco, v čem by se dalo jít na první schůzky pro vážnější vztah, když chceme zapůsobit, jak jsme stylové, půvabné, chytré, uvážlivé, roztomilé, citlivé atd, jen ne hrrrr na věc. Někdy, ano, trochu nuda.

Jakmile máme pocit, že bychom do outfitu mohli pro „oživení“ mrsknout trochu barvičky, ale pak si to rozmyslíme, neb ono to tak nějak ladí „i bez barvičky“ a přijmeme, zvykneme si na tu na první pohled jakoby „mdlost“ či „fádnost“, na druhý pohled objevíme skrytou rafinovanost a promyšlenost a hlavně jemnost a příjemnost. Takový všeobecný pocit, že nic neruší. Pak máme před sebou módu pro znamení Vah.


Venuše ve Vahách

pořádá ve svém skromném funkcionalistickém prvorepublikově elegantním 9+1 soaré pro své známé i neznámé. Půvabná a pozorná hostitelka v krásných a vkusných šatech, které opravdu nikoho neurazí (ani nenadchnou) nabízí vynikající chlebíčky s výborně vybranou lahvinkou francouzského AOC vína.